Шуме Републике Српске“ иду у кредитно задужење од десет милиона марака како би платиле репрограмиране пореске обавезе, сазнаје портал Капитал.

Овом предузећу је рјешењем Министарства финансија из маја прошле године одобрено одгођено плаћање милионских пореских обавеза.

Све до данас они су се придржавали преузетих обавеза, међутим, пола године касније, схватили су да су им услови изузетно неповољни, па су се одлучили да обавезе затворе кредитом.

Дозволу за то им је дала Влада Републике Српске на сједници 28. децембра прошле године.

„Одлука о кредитном задужењу за рефинансирање одгођеног плаћања пореског дуга донесена је из више разлога, а то су прије свега висока каматна стопа по основу рјешења о одгођеном плаћању. Камата по основу кредита ће бити мања“, поручују из управе „Шума РС“

Додају да ће дио новца искористити и како би вратили дугове према локалним заједницама те платили доприносе за здравствено осигурање.

„Овај дуг је настао у ранијем периоду из разлога што нису сви организациони дијелови измиривали обавезе на вријеме. Од половине 2021. године, ове обавезе се измирују редовно, као и обавезе по поменутом рјешењу“, поручују из „Шума“.

Из Пореске управе Републике Српске подсјећају да је у мају прошле године овом предузећу одобрен репрограм на износ од 11.705.333 КМ.

„Порески обвезник ‘Шуме РС, ажурно измирује доспјеле обавезе, у складу са ануитетним планом отплате“, казали су у ПУРС.