Предсједници више црногорских општина недавно су се нашли на удару критика због учешћа на сједници Одбора за дијаспору и Србе у региону Народне скупштине Србије, чија је тема била положај Срба у Црној Гори.

Предсједник општине Никшић Марко Ковачевић је, гостујући у емисији Прес плус са Рајком Раичевић, оцијенио да је ријеч о синхронизованој кампањи, те да иза свега тога лежи страх од избора и пописа.

„Оставио сам простора надлежнима да реагују по службеној дужности, али, пошто се то није догодило, ујутру ћу отићи да пријавим пријетње и истовремено да дам изјаву о спорној пјесми“, рекао је Ковачевић, нашаливши се да живимо у ’48 години и „иде се у Комитет да се све пријављује“.

Одговарајући на питање да ли је његова матица Црна Гора или Србија, предсједник општине Никшић цитирао је Алексу Шантића: „И свуда гдје је српска душа која, Тамо је мени отаџбина моја — Мој дом и моје рођено огњиште“.

„Црна Гора јесте моја матица, али заједно са свим просторима на којим живи мој народ“, рекао је Ковачевић.

Како је додао, само једна држава на свијету себе дефинише као државу српског народа.

„То није Црна Гора. Она се дефинисала као грађанска држава и ја немам ништа против тога“, нагласио је, указујући да је на сједници тог Одбора само рекао да „треба да сарађујемо са Србијом као Срби“.

Истакао је и да функционери ДПС-а користе бенефиције, попут лијечења и образовања, које Србија пружа као држава српског народа.