Широм Француске одржавају се протести против планиране пензионе реформе којом би старосна граница за одлазак у пензију била повећана за двије године – на 64 године. Стали су возови, школе су затворене, а предузећа не раде јер су радници напустили своја радна мјеста.

Дан штрајкова и протеста широм земље велики је тест за предсједника Емануела Макрона који каже да је његова водећа реформа од виталног значаја како би се осигурало да пензиони систем не пропадне, преноси Франс прес.

Градска и међуградска жељезничка служба је скоро у тоталном застоју, а многе школе и остале јавне службе су затворене.

На аеродрому „Орли“ у Паризу, просјечно је отказан један од пет летова.

У париском метроу само једна од двије линије са аутоматизованим локомотивама, без возача, раде нормално.

Процијењено је да ће на протесту бити неколико десетина хиљада људи на улицама Париза, али и осталих градова широм Француске, гдје је присутна полиција.

Истраживања јавног мњења показују да француски бирачи великом већином одбијају његов план да их натјера да раде дуже.

– Нема ништа добро у овој реформи – рекла је Розен Крос у јужном француском граду Кану, док су се она и други наставници припремали за штрајк, са транспарентима на којима је писало „Не 64“.

Изазов за синдикате, који су далеко мање моћни у Француској него што су били, јесте да ли могу да то противљење реформи и бијес са кризом трошкова живота трансформишу у масовни друштвени протест који ће трајати дуже и на крају натјерати владу да се повуче.