Амерички Стејт департмент поручио је да је због специјалне војне операције у Украјини, извоз оружја и опреме протекле године порастао на више од 205 милијарди долара.

Продаја америчке војне опреме страним владама порасла је 2022. године за 49 одсто на 205,6 милијарди долара, саопштио је Стејт департмент.

Одобрена продаја укључивала је 13,9 милијарди долара вредне борбене авионе Ф-15ИД Индонезији, 6,9 милијарди долара вредне вишенаменске борбене бродове Грчкој и 6 милијарди долара тенкове „М1А2 абрамс“ Пољској.

Компанија „Џенерал дајнамикс“ производи тенкове, „Боинг“ млазњаке а „Локхид Мартин“ бродове, подсећа Ројтерс.

Постоје два главна начина на које стране владе купују оружје од америчких компанија: директна комерцијална продаја договорена између владе и компаније и страна војна продаја у којој страна влада обично контактира службеника Министарства одбране у америчкој амбасади у њеном главном граду. Оба захтевају одобрење владе САД.

Директна војна продаја америчких компанија порасла је за 48,6 одсто на 153,7 милијарди долара у фискалној 2022. са 103 милијарде долара 2021. Продаја уговорена преко америчке владе порасла за 49,1 одсто на 51,9 милијарди долара у 2022. са 34,8 милијарди долара претходне године, саопштио је Стејт департмент.

„Укупна одобрена вредност за фискалну 2022. била је 153,7 милијарди долара, што укључује вредност хардвера, услуга и техничких података одобрених за извоз, привремени увоз, поновни извоз, ретрансфере и посредовање. Ово представља повећање од 49 одсто, у односу на 103,4 милијарде долара у фискалној 2021. Повећање одобрене вредности од фискалне 2021. првенствено је последица овлашћења која су донета као подршка напорима Украјине да се одбрани од Русије“, саопштио је Стејт департмент.

Укупна продаја америчке војне опреме у претходној фискалној години износила је 138 милијарди долара.

„Трансфер оружја и одбрамбена трговина су важна оруђа америчке спољне политике са потенцијалним дугорочним импликацијама на регионалну и глобалну безбедност. Из тог разлога, Сједињене Државе следе холистички приступ, који одмерава политичке, војне, људска права, економске факторе, неширења нуклеарног оружја, технолошку безбедност и факторе крајње употребе како би одредиле одговарајуће снабдевање војне опреме и лиценцирање директне комерцијалне продаје одбрамбених артикала савезницима и партнерима САД“, поручено је из Стејт департмента.