Фото: Бојан Д.Тошић

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да ће Србија у другом кругу обезбиједити помоћ Сокоцу, Вишеграду, Рудом, као и Невесињу и Дрвару.

Коментаришући помоћ коју је предсједник Србије Александар Вучић најавио за општине у Српској, Додик је рекао на конференцији за новинаре у Зворнику да су о томе причали на састанку, те да је то политика континутита.

– Рекли смо да морамо стабилизовати општине. У прошлом кругу то су биле Козарска Дубица, Невесиње, Костајница, која је преживјела штету, те Дрвар – навео је Додик.

Он је истакао да ће у овом кругу помоћи Сокоцу, Вишеграду, Рудом, вјероватно и Невесињу, Дрвару, и можда још некој општини.

Предсједник Републике Србије Александар Вучић и начелник општине Соколац Милован Бјелица

Додик каже да је то Вучић прихватио и подржао.

Он је навео да су раније осмислили политику у којој Србија треба да помогне или да пласира подршку пројектима у свим општинама у Српској и да се тај пројекат завршава и готово да нема општине да Србија није директно интервенисала са подршком неким од пројеката.

Додик је рекао да Вучић треба крајем фебруара или почетком марта да дође и да обиђу неку од тих општина и да промовишу пројекте.

Он је изразио захвалност Србији на подршци на овим важним пројектима и истакао да је веома важно што Србија даје 80 одсто средстава за помоћ у изградњи трасе ауто-пута Рача-Бијељина, што је око 80 милиона евра донација.

Додик је додао да је битно да Србија задржи своју снагу и остане најмоћнија и најважнија земља на Балкану.

– То помаже нама да на прави начин дефинишемо и артикулишемо наше политичке ставове и нашу политику – навео је Додик.

Он сматра да је веома што је Вучић јуче без икаквог оклијавања рекао да нема признања тзв. Косова и да нема дозволе да Србија прихвати да Косово буде члан УН.

– То је нешто што је и за нас важно, јер овдје већина људи на тај начин посматра одговорну националну политику – истакао је Додик.

Предсједник Српске је навео да је Србија, и поред немилих јучерашњих сцена у парламенту, показала демократско лице у коме је Вучић јавности и скупштини ставио на располагање своју политику и могућност да се о њој разговара.

Додик је навео да су неки то злоупотријебили, али да је важно да у Србији постоји шири дијалог о питању Косова и Метохије.