Британска банкарска група ТСБ позвала је друштвене мреже и апликације за упознавање да боље заштите своје кориснике од лажних профила због алармантног пораста љубавних превара.

Анализирајући податке од децембра 2020. до јануара 2022., ТСБ је утврдила да су се љубавне преваре скоро удвостручиле у поређењу са нивоом прије пандемије, са рекордним повећањем губитака од 91% у просјеку 6.100 фунти по инциденту.

Истраживање ТСБ-а је открило да су преварени „везу” у просјеку плаћали два мјесеца (62 дана), али је забиљежена и најмање једна превара која је трајала 1059 дана, дакле, скоро три године.

У 32% случајева – скоро сваки трећи случај – преваранти су од жртава добијали новац више од двије недјеље прије него што би жртве схватиле да су жртве љубавне преваре.

Више од четвртине (27%) лажних веза трајало је више од мјесец дана, док је 11% трајало више од пола године.

Према ријечима психолога Сема Овена, што ове “везе” дуже трају, жртва више жели да то функционише и тешко јој је да каже “не”.

Кључно је да се искључите чим почнете да примјећујете знаке да је особа са којом разговарате преварант.

У случајевима у којима је забиљежено поријекло љубавне преваре, иницијални приступ преваранта је направљен преко друштвених мрежа и апликација за упознавање, при чему се Фејсбук као мјесто “фаталног сусрета” појављује у више од трећине (35%) свих случајева преваре.

За њим слиједе Tinder (24%), Plenty of Fish (21%), Match.com (9%), Olderdating.com (3%), Bumble (3%) и Instagram (3%).

Према истраживању, све старосне групе су подложне да постану жртве љубавне преваре.

ТСБ каже да је рефундирао жртве од 18 до 77 година. Просјечна старост жртава коју је пријавила банкарска група је 47 година.

Жене су жртве у 66% случајева превара везаних за љубавне везе. Статистички, оне губе у просјеку 6.300 фунти у поређењу са 4.600 фунти колико је просјечан губитак када су мушкарци жртве љубавне преваре.

ТСБ каже да се само 35% средстава изгубљених у љубавним преварама враћа жртвама, преноси Б92.