Фото: Canva

Најновије истраживање установило је тачан узраст дјеце када родитељи почињу да губе контролу над њима.

Након година праћења сваког њиховог корака, гдје су, шта су јели, с ким се друже, слиједи моменат када родитељи почињу да губе контролу над својом дјецом.

Најновија студија показала је да се то дешава са навршених 13 година.

Тада родитељи почињу да проналазе омоте слаткиша или брзе хране у школској торби свог дјетета или да губе контролу над тиме с киме се дјеца друже.

Више од 40 одсто родитеља казало је како се са својим тинејџерима расправља око нездраве хране, а на врху листе је захтјев да једу више воћа и поврћа.

Како дјеца одрастају и почињу да раде ствари самосталније постаје теже држати све под контролом, поготову када је ријеч о њиховој исхрани.

Тинејџери заиста јесу у групи оних који се најлошије хране од било које друге групе људи.

Ипак ријеч је само о привременом бунту и тестирању новостечене независности заједно са ужурбаним распоредом школе, спорта и дружења.

Студија 2.000 родитеља тинејџера старости 13 до 18 година је открила да се шест од десет родитеља осјећа као да је изгубило контролу над својом дјецом јер су постали независнији.

Дванаест одсто родитеља признало је да нема појма колико чоколадица дневно поједу њихова дјеца, док се један од десет родитеља бори за смањење грицкалица у исхрани.

Родитељи се слажу око тога да не знају колико газираних пића у току дана попију њихова дјеца, док више од једног од 20 родитеља не зна да ли њихова дјеца једу воће и поврће.

Чак четири од десет родитеља сматра да је њихово дијете пробало алкохолно пиће, мада само 44 одсто тинејџера тврди да је већ пробало алкохол, преноси Телеграф.