Након што је америчка ратна авијација оборила у суботу наводни кинески шпијунски балон изнад Атлантика, званични Пекинг је данас оштро реаговао и саопштио да задржава право да „предузме даље акције“, критикујући САД због „очигледно претеране реакције и озбиљног кршења међународне праксе“.

Званични Пекинг је у данас објављеном саопштењу поручио да Кина одлучно подржава легитимна права и интересе компаније у чијем је власништву балон и да истовремено задржава право да „предузме даље мере као одговор“ на америчко обарање балона, пренео је АП.

Присуство балона на небу изнад САД ове недеље задало је нови ударац већ иначе затегнутим америчко-кинеским односима који се годинама погоршавају и навело државног секретара САД Ентонија Блинкена да нагло откаже раније договорено путовање у Пекинг, наводи агенције.

Поводом обарања кинеског балона председник САД Џозеф Бајден похвалио је Пентагон за успешно изведену акцију обарања кинеске летелице изнада Атлантика надомак обала Јужне Каролине, пренео је раније ЦНН.

Према речима америчких званичника војска је користила борбене авионе Ф-22 из базе ваздухопловних снага у Вирџинији, а испаљен је ракетни пројектил АИМ-9X, наводи америчка телевизија. Министар одбране Лојд Остин рекао је да су кинеске власти користиле оборени балон „за надгледање стратешких локација у континенталном делу САД“.