Директор предузећа „Сарајево гас“ из Источног Сарајева Недељко Елек рекао је да је „Електропривреда Републике Српске“ /ЕРС/ најбоље енергетско предузеће у овом дијелу Европе.

Позивајући се на пословне резултате из 2021. годину, Елек је навео да је електропривреда Србије пословала са губитком од 497 милиона КМ, Црна Гора од 119 милиона КМ, Хрватска губитак 279 милиона уз све субвенције ЕУ које су им дате, док је једна мала ЕРС остварила добит 80 милиона КМ.

Елек је оцијенио да је то једино што је истина и што је провјерљиво, иза чега можемо сви да станемо и будемо поносни.

„Морамо овим људима рећи – свака част, остварили сте добит од 80 милиона КМ. Тако послују Требињци“, истакао је Елек у ТВ дуелу са Небојшом Вукановићем на требињској Херцег телевизији.

Он је упитао Вукановића зашто пљује људе који су остварили овакав резултат иако зна да у цијелом свијету влада енергетска криза.

Када је ријеч о ХЕ „Мрсово“, Елек је рекао да држава Република Српска у неразвијеној општини као што је Рудо прави овако значајан објекат, те да не зна ко може бити против тога.

„Вукановић је први Србин и српски посланик који се залагао јавно да се стратешко предузеће прода Американцима. Он је 12. фебруара 2019. упутио писмо Сребренки Голић у којем од ње ултимативно захтјева да Влада Српске прихвати понуду америчке компаније ‘Алу хем’ за преузимање ‘Алумине’. Вукановић отворено поставља питање зашто Влада не жели да привуче реномирану америчку компанију“, навео је Елек.

Он је рекао да је Вукановић лобиста америчке компаније „Алу хем“ и да је због тога желио да сруши причу о „Алумини“.

„Поштено би било да је Вукановић рекао људима које је позвао на протесте испред ‘Алумине’ да прави протесте не да сачува ‘Алумину’, него да он гура ‘Алу хем’ да купи ‘Алумину’. Исто тако, Вукановић је имао свог газду за кога је радио да спријечи Владу Српске да купи ХЕ ‘Мрсово’“, нагласио је Елек.

Он је рекао да се Вукановић налазио у Херцег Новом са тајкуном блиском Милу Ђукановићу и тајкуном из Србије који заступа њемачку компанију и лично им обећао да ће направити хаос у Требињу и спријечити куповину те хидроелектране од Владе Српске.

„Мрсово је најбољи пројекат Владе Српске и честитам свим људима који учествују у том пројекту. За укупно 96,4 милиона евра пуштамо електрану која годишње произведе 140,6 гигават сати електричне енергије.

Тренутна цијена струје на берзи сада је 150 евра, тако да када се израчуна 140.600 мегавата пута 150 евра то је 21,90 милиона евра. Када одуземемо трошкове рада хидроцентрале и порез на добит долазимо до тога да је поврат инвестиције 5,5 година“, појаснио је Елек.

Он је указао да је држава Република Српска уложила 96,4 милиона, а добила 550 милиона за трајање концесије и упитао шта ту не ваља, додавши да је данас независна само она држава која има енергетску независност.

Говорећи о Јахорини, Елек, који је предсједник Надзорног одбора Олимпијског центра, рекао је да је Јахорина бренд број један Републике Српске.

„На тој планини је најскупљи квадрат земље која је у власништву државе Републике Српске која је највише профитирала од изградње овог ски-центра. Навешћу само један податак, а то је да је буџет општине Пале био девет милиона КМ, а сада је 21 милион захваљујући Јахорини“, истакао је Елек.

Што се тиче ски-центра Игришта, за који је Вукановић изнио низ примједби, Елек је рекао да су укупна улагања 58 милиона, а да је до сада реализовано 38 милиона и то стазе – 2,5 милиона, седам километара система за вјештачко осњежавање – 10 милиона са ПДВ-ом, монтажа покретне тјубинг стазе са садржајима за дјецу – 1.144.000, табач – 870.000, накнада за шуме – 207.000 КМ…

Он је најавио да ће у јануару наредне године бити отворен овај ски-центар, те подсјетио да је велики број људи прије рата научио да скија на Игриштима.

Елек је рекао да су Вукановићу сви лопови осим Бакира Изетбеговића и упитао када је написао нешто лоше о Бакиру. „Вукановићу је лопов Караџић, Младић, њихова дјеца, сви су лопови само није Бакир Изетбеговић који је блокирао изградњу хидроелектрана у Републици Српској и аеродрома у Требињу“, нагласио је Елек.

Он је упитао Вукановића зашто не смије ту, у Требињу да каже ко блокира изградњу аеродрома у том граду и зашто се боји јасно рећи: „Аеродром у Требињу блокира СДА“, па да се сви заједно боримо против тога.

Елек сматра да човјек ако жели да се бави политиком мора да има двије ствари, а то су компетенције и основна култура, а посланик Небојша Вукановић нема ниједно, те да је он обични популиста и човјек који не може да влада собом, а владао би државом.

Елек је рекао да Вукановић није човјек из народа већ човјек који 15 година живи на буџету, односно на грбачи народа и државе, али му честита на гласовима које је добио.