Научни геније Николе Тесле не би био дјелотворан без његове технолошке практичне примјене. Ма колико нека идеја била суманута или немогућа, Тесла би покушао да је спроведе у дјело и да њену примјену оствари у реалности.

Идеја времеплова често се приписује писцу Херберту Џорџу Велсу, који је 1896. године написао истоимени научно-фантастични роман. Наш научник је свакако имао прилике да чита дјела Х.Џ Велса, а по свој прилици су се и упознали.

Путовање кроз вријеме

Писац Роналд Рајт је у роману “Научна романса” описао необичну везу између Николе Тесле, Херберта Џорџа Велса и извјесне научнице Татјане Черенкове. Наводно је Велс био заинтересован 1895. године да му наш научник да неке идеје о путовању кроз вријеме, па га је Тесла упутио на његову ученицу, Рускињу Черенкову.

Тесла се са Черенковом појављује у Лондону 1897, гдје с препоруком Лорда Рајлија изнајмљује велику кућу у Лондону и опрема је као научну станицу. У роману се Велс заљубљује у лијепу Рускињу, која сама у лабораторији, по Теслиним упутствима, конструише један времеплов и њиме одлази на на пут у будућност.

У сваком случају, Тесла је волио да размишља о путовању кроз вријеме, али се никад није бавио конструисањем таквих машинерија. Био је више окренут пројектима које је човјечанство могло да искористи за своју добробит.

Тесла је током 1930-их био консултант за америчку морнарицу кроз НДРЦ (Натионал Дефенсе Ресеарцх Цоммиттее). Слично као и његов ривал Томас Едисон. Према причи Алфреда Биалека, који је објавио књигу “Филаделфијски експеримент”, Тесла је био ангажован на пројекту израде брода који би био електронски невидљив непријатељским радарима.

Теслино негодовање

Негдје око 1931. године Никола Тесла, Џон Хачинсон и декан Чикаго универзитета, Киртенауер, почели су да се баве овим пројектом. Касније је ствар пресељена на “Тхе Институте оф Адванцед Студиес,” на Принстону, гдје им се прво придружио Алберт Ајнштајн, а потом Џон Фон Нојман и Роберт Опенхајмер, проналазач атомске бомбе. Сам предсједник Рузвелт наговорио је Теслу да буде један од водећих људи у пројекту названом “Дуга”.

Тесла се у том периоду јако опирао идеји цијепања атома, коју су подржавали Ајнштајн и Опенхајмер, сматрајући да атомска енергија може лако да уништи планету. Ипак, научници су сарађивали, свако на свој начин. Теслини специјално дизајнирани генератори и систем радио фреквенције требали су да изграде моћно електромагнетно и радио фреквентно поље.

Када је 1942. године требало да буде направљен експеримент у којем би брод, са морнарима на њему, постао невидљив, Тесла се побунио. Он је желио да на војном броду не буде људска посада, док се не ураде пробни огледи. Пошто се његове колеге нису сложиле, он је исте године напустио пројекат.

Осам мјесеци касније направљен је експеримент.

(Наставиће се)

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име