Швајцарци ће на референдуму одлучити да ли желе да се задржи плаћање у готовини, саопштило је удружење Покрет за слободну Швајцарску, које је сакупило довољно потписа за организацију јавног изјашњавања.

То удружење жели да се швајцарском Закону о валути, који уређује како Централна банка и Влада управљају новцем, дода одредба да у оптицају увек мора бити “довољна количина” новчаница и кованица, пренијела је Хина.

У саопштењу се наводи да је сакупљено више од 111.000 потписа грађана који подржавају референдум о том питању, десетак хиљада више од прописаног минимума.

Према швајцарском систему директне демократије, ако добије подршку бирача приједлог удружења ће постати закон, а Влада и парламент то морају формално да потврде.

Јасно је да одбацивање готовине не отвара само питања транспарентности, једноставности или сигурности, већ носи и велику опасност од тоталитарног надзора, рекао је предсједник Покрета за слободну Швајцарску Рихард Келер.

Швајцарска би, према његовим ријечима, требало да преузме главну улогу у одбрани готовине у Европи, будући да би инсистирање на таквим гаранцијама у ЕУ укључивало “готово немогућ” процес прибављања дозвола свих 27 чланица.

Тренд безготовинског плаћања снажно је убрзан у вријеме пандемије ковида, али присутан је још од 2017, када је истраживање агенције Ипсос показало да готовина не би недостајала трећини Европљана и Американаца и да је њих 20 одсто више не користи.