У протеклом периоду направљен је велики напредак када је у питању електроснабдјевање на подручју општине Соколац и број кварова се смањује сваке године, што је резултат континуираног рада на терену.

Управник Теренске јединице Соколац „Електродистрибуције“ а.д. Пале Срђан Кнежевић наглашава да је улагање од око 1.500.000 КМ у претходне двије године допринијело бољој ефикасности система, али сматра да увијек може боље.

Током посљедних петнаест дана забиљежени су кварови који су изазвани снијегом и олујним невременом.

– Познато је да комплетна мрежа када је у питању средњи напон на територији општине Соколац пролази кроз шумовите предјеле. Што се тиче стубова, све је у реду, међутим долази до задржавања снијега на проводницима и до падања ситног дрвећа, што изазива спојеве и испаде на далеководима. Градски дио је поприлично заштићен и уредно напојен. Радило се и на модернизацији мреже, уграђивању даљинских растављача и реклозера. Комплетни далеководи ријетко испадају и углавном се уз помоћ реклозера одвајају кварне дионице, што у многоме значи нашим суграђанима. Снијег је био у неким рубним подручијима преко 80 центиметара, снијежни намети преко 1,5 метар што је изазвало отежано кретање возила као и механизације, али смо за пар дана успјели све консолидовати – истакао је он.

Кнежевић је додао да је прокрес трасе далековода посао који је неопходно радити сваке године.

– Нама је дозвољено да имамо 15 метара ширину трасе, али већ су стабла која су израсла поред преко 30 метара, то нам представља проблем и нисмо у могућности да сијечемо стабла у потпуности, већ само онолико колико је потребно да не могу дохватити трасу. И на том плану је урађено много посла, што је видљиво, посебно према селу Баре гдје је кључни проблем постојао годинама и сада можемо рећи да је мали број испада у односу на претходни период. Измијењени су комплетни стубови, поправљени жичани водови, урађен потпуно прокрес трасе до села Врховине. Остала је још једна дионица, која се односи на прокрес и замјену стубова од Зграђа према Ишерић Брду и то планирамо у току ове календарске године да завршимо, како би били задовољни становници ових села који се напајају са дијела далековода „Каљина“ – најавио је Кнежевић.

Према његовим ријечима, када се ради реконструкција далековода, уведена је пракса да се сопственим снагама и механизацијом ради прокрес трасе, те се настоји уредити за наредних пет година.

– До прије пар година, рађено је само тзв. крпљење мреже, сређивани су стубови који су падали, није рађена копмлетна траса, затим су уређивани дијелови далековода само који дохватају, а сада се ради комплетно чишћење трасе. Углавном се ослањамо на властите снаге, али било је ситуација у којима смо тражили помоћ Шумског газдинства „Романија“ који су нам излазили у сусрет и заједничким снагама је урађено много тога – навео је он.

Током овог периода, највише се ради каже Кнежевић на сузбијању губитака електричне енргије на мрежи који постоје, затим на замјени бројила којима теренски радници посвећују највише пажње, као и контроли мјерних мјеста.

– Што се тиче техничке подршке, ту радимо на снимању мреже, на изради предрачуна и припремамо терен за нове инвестиције које ћемо да радимо у овој години. Пословање нашег предузећа дијелом зависи од сузбијања губитака. Постоје технички губици струје на мрежи који настају због дужине водова. Познато је да општина Соколац има око 1.200 километара мреже, средњег и ниског напона. Има губитака на неисправност бројила, као и на крађи електричне енергије. Користимо ове зимске дане и немогућност рада на терену да обавимо те послове. У наредном периоду, осим поменуте реконструкције дијела далековода „Каљина“, радићемо још на уградњи даљинских растављача и реклозера, те да завршимо посао везан за насеље Балтићи. Једноставно, ово је бранша у којој посла никад нестати неће и константно мора да се ради – нагласио је Кнежевић.

Он је указао на добру сарадњу са управом предузећа „Електродистрибуција“ а.д. Пале, без чије подршке сви досадашњи али и будући радови не би били реализовани.

Рођена 26. априла 1988. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршила у Сокоцу. У Источном Сарајеву на Филозофском факултету студирала журналистику (2007–2013) и стекла звање дипломирани новинар. Запослена у Инфо центру Соколац од 2013. године.