О стању у пчеларству Републике Српске најбоље говори податак да се сваке године повећава број пчелара и кошница. Тако је 2021. године био регистрован 451 пчелар, а на крају прошле године 496.

Ово је рекао доскорашњи министар пољопривреде РС Борис Пашалић, који је сада народни посланик РС.

– Стање није нимало лоше. Расте број пчелара и расте број кошница. Више пчеларство није само хоби, већ је то озбиљна производња – истакао је Пашалић.

Ово је из његове расправе у Народној скупштини РС поводом измјена и допуна Закона о пчеларству.

Он сматра да је законско рјешење квалитетно, додајући да очекује да ће сектор пчеларства у Српској наставити да се развија.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић рекао је да је са Удружењем пчелара Српске договорио да буџет за подстицајна средства за пчеларе буде повећан за најмање дупло.

Минић је навео да је планирано да се динамика исплате подстицаја у пољопривреди убрза.

Измјене и допуне Закона су усвојене, а између осталог, регулише се и минимална удаљеност ваздушне линије између два покретна пчелињака и међусобна удаљеност између стационираног и покретног пчелињака.

Министар Минић је рекао да је одредба битна јер поједини пчелари из Федерације БиХ постављају своје пчелињаке у Републици Српској и на тај начин постају потенцијални вектори преноса одређених болести пчела.

Он је додао да је законским рјешењем дефинисана јасна законска одредба захваљујући којој ће општински инспектори моћи да удаљавају пчелињаке који су постављени преблизу других.

– Постоји увијек потенцијална опасност од америчке или афричке куге када су у питању пчеле. Мислим да је овај закон добар за развој пчеларства у Републици Српској – истакао је Минић.

УЗГОЈ

Законом о измјенама и допунама Закона о пчеларству прописује се да се узгој пчела у Републици Српској врши у складу са Програмом узгоја пчела у Републици Српској и на тај начин се сектор пчеларства усклађује са ЕУ прописима. Детаљније је дефинисана и регистрација пчелара и пчелињака у РС са јасно прописаним условима који су неопходни за упис у регистар пчелара и пчелињака.