Фото: ЕПА

Више од 41.000 особа погинуло је у разорним земљотресима у Турској и Сирији. Акције спашавања се настављају, а јучер је испод рушевина у Турској спашено девет особа. Преживјели се сусрећу са великим потешкоћама, међу којима су и избјеглице из Сирије.

Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоан изјавио је јуче како како је 98 посто уништених зграда у земљотресом погођеним регијама изграђено прије 1999. године.

У Турској погинуло више од 35.000 особа

Рекао је да је досад у земљотресима у Турској смртно страдало 35.418 особа, док је на лијечењу у болницама још увијек 13.208 особа.

Навео је да су завршени процеси претраге на 15.000 од више од 19.000 зграда које су урушене у земљотресом погођеним подручјима.

– Сваки стан и пословни простор који је уништен у земљотресима ћемо поново изградити и предати власницима. Турска већ идућег мјесеца почиње са изградњом 30.000 станова, порушених у земљотресу – казао је Ердоан.

У регији погођеној земљотресом утврђено да је 211.000 стамбених јединица, у 47.000 објеката, урушено, тешко оштећено или их је потребно хитно срушити.

Протести Сиријаца

Међу преживјелима су и Сиријци који су у Турску избјегли од грађанског рата у њиховој земљи, а који траје од 2011. Сада су и у држави у којој су нашли сигурно уточиште постали бескућници. Тијела њихових страдалих сународњака се превозе из Турске у Сирију како би се укопала.

Сиријци на граници двије државе су недуго након земљотреса протестовали, питајући се зашто се у колонама возила довозе тијела погинулих, а нема колона возила којима би се довозила помоћ.

Преживјели су погођени тешким и бројним проблемима, а један од њих јесте и тај да су многи од њих принуђени да буду напољу, и то усљед врло ниских температура. Директор Свјетске здравствене организације за Европу Ханс Хенри Клуге је указао да је потребна помоћ за 26 милиона људи у обје државе. Упозорио је и на то да постоји могућност избијања заразних болести, преноси агенција Ројтерс.