Фото: СРНА

Војничко спомен-гробље Мали Зејтинлик на Сокоцу данас је, поводом Великих задушница, посјетио велики број људи из свих крајева Републике Српске.

Парох соколачки, протојереј ставрофор Младен Видаковић рекао је Срни да се данас на Малом Зејтинлику окупило неколико хиљада људи, много више него претходних година, захваљујући и лијепом времену.

Видаковић је навео да је велики број родбине, пријатеља и сабораца погинулих српских бораца стигао организованим превозом из Брчког, Братунца, Власенице, Бијељине, Зворника и општина града Источно Сарајево.

Он је подсјетио да је јутрос служена литургија у црквама Светог пророка Илије и цркви Свете Петке на Сокоцу и парастос за погинуле српске војнике, као и за све преминуле.

Међу бројним посјетиоцима на Малом Зејтинлику данас је био и Душан Маринковић, који је заједно са родбином палио свијеће на гробу погинулог српског борца Симе Топаловића, чија је породица након потписивања Дејтонског споразума морала да напусти родну Нишићку висораван и оде у друге крајеве.

„Задушнице су дан и Мали Зејтилник мјесто на коме се окупљамо више пута у години, помолимо се за душу покојиника прислужимо свијеће, послужимо храну и пиће, чувајући обичај свог родног краја“, навео је Маринковић.

Фото: СРНА

На Малом Зејтинлику на Сокоцу сахрањено је око 1.000 српских бораца, погинулих у одбрани Сарајевско-романијске регије у минулом Одбрамбено-отаџбинском рату.

Војничко спомен-гробље основано је након потписивања Дејтонског споразума и егзодуса 150.000 Срба који су са собом понијели и посмртне остатке погинулих бораца напустајући Вогошћу, Добрињу, Грбавицу, Хаџиће, Илиџу, Рајловац, Илијаш и друга насеља у околини Сарајева, која су до тада била под контролом Војске Републике Српске.

Српска православна црква и вјерници обиљежавају Задушнице четири пута током године, када се посебно моле и прислужују свијеће за душе упокојених сродника.

Велике или Васкршње задушнице, које у неким крајевима називају и Зимске, обиљежавају се у суботу пред Месне покладе.