Француска никада није жељела да побиједи Русију и никада неће подржати такав став, за разлику од низа источноевропских држава, рекао је француски предсједник Емануел Макрон у заједничком интервјуу за Журнал ду Диманш, Фигаро и радио станицу Франс Интер.

Макрон је напоменуо да је упркос војној подршци Француске Украјини „увјерен да се сукоб неће завршити војно“.

– Не мислим, као неки, да је потребно потпуно разбити Русију, напасти је на њеној територији. Ови посматрачи, прије свега, желе да поразе Русију. Француска никада није заузела и никада неће заузети такав став – рекао је Макрон.

Према писању медија, под „посматрачима“ Макрон је мислио на земље источне Европе, чланице НАТО-а и ЕУ, којима се нису допале његове ријечи да „Русија не смије бити понижена“.

Макрон је поново подсјетио на потребу да се врати за преговарачки сто, јер, према његовом мишљењу, Украјина није у стању да самостално врати старе границе у условима када савезници неће да шаљу своје трупе као помоћ Кијеву.

– Ни Украјина ни Русија – ниједна страна неће моћи у потпуности да побиједи – рекао је Макрон, додајући да ће, прије свега, Европљани трпјети од продужавања сукоба у Украјини.