Жестоке критике лидера покрета „За правду и ред“, Небојше Вукановића, упућене на рачун градоначелника Бањалуке, Драшка Станивуковића, али и појединих функционера СДС, подијелили су опозицију, а ми смо питали да ли су ови њихови „окршаји“ контрапродуктивни.

Вукановић је у посљедњих пар мјесеци покренуо „политички рат“ против опозиционара, за које тврди да су у „симбиози са режимом“ .

Први на списку се нашао бањалучки градоначелник и некадашњи Вукановићев „саборац“, Драшко Станивуковић, али и појединци из СДС, међу којима је ових дана и предсједник Општинског одбора СДС Вишеград, Мирослав Којић.

“Одмаже опозицији”

Вукановић је Којића назвао „предратним шпијуном и мешетаром“ који је склопио „дил“ са влашћу у Српској, предвођену СНСД.

Дио опозиционара замјера Вукановићу његов оштар језик и јавне критике на рачун високих функционера ПДП и СДС, који се налазе на челима појединих локалних заједница, тврдећи како он на овај начин „одмаже опозицији“.

Члан Предсједништва СДС, Вукота Говедарица, јуче је јавно поручио Вукановићу да његово дјеловање унутар опозиције постаје контрапродуктивно.

– Разумијем да се Вукановић и његова странка За правду и ред настоје наметнути јавности и незадовољним гласачима, али начин на који он то ради није примјерен, јер се све више фокус ставља на односе унутар опозиције, а све мање на странке на власти и СНСД. Сигурни смо да СНСД ликује над оваквим појавама, иако су односи и унутар СНСД и коалиције власти далеко лошији него што се то представља јавности – тврди Говедарица, који је поручио да Вукановић треба да преиспита своје понашање унутар опозиције.

Слично је раније за Вукановића изјављивао Станивуковић, али и члан ПДП из Бијељине, Милош Станишић.

“Нису сукоби већ напади”

Посланица ПДП у парламенту Српске, Тања Вукомановић, такође, сматра да су ови напади контрапродуктивни.

Она истиче да се не би сложила да је ријеч о сукобима у опозицији већ о нападима, како каже, једног човјека према осталим опозиционарима.

– Видимо да многи људи у опозицији ћуте на то све, не оглашавају се баш због тога што не желе да праве додатне сукобе. Прва ја не бих хтјела да дам ту привилегију и то уживање странкама из власти да гледају како се опозиција међусобно свађа и сукобљава – истиче Вукомановићева за Српскаинфо.

Фото: Синиша Пашалић

Додаје да су Вукановићеви „напади“ контрапродуктивни, те да иду на штету опозиције, а у корист власти.

Наводи да је неколико разлога за то.

– Један од њих је губљење повјерења грађана у опозицију. Грађани су послије избора разочарани, збуњени и не знају уопште у шта да вјерују, да ли у оно прије избора или у оно послије избора, с обзиром да је у кампањи владала поприлична слога у опозицији, а послије тога је све кренуло неким другим путем. Грађани, што можемо видјети и у анкетама, али и коментарима на друштвеним мрежама, често стављају све опозиционаре у исти кош; кажу да су разочарани и да више неће излазити на изборе, а питају се и за кога су гласали – истиче Вукомановићева.

“Узима гласове од опозиције”

Она каже да поред овакве опозиције власт тренутно дјелује сложно.

Као други разлог зашто су сукоби контрапродуктивни Вукомановићева наводи да све то иде у прилог СНСД и његовим коалиционим партнерима, јер док се јавност бави сукобима и нападима опозиције, власт може буквално да ради шта год хоће.

Додаје да јој је жао што се у јавности више прича о Вукановићевим „вербалним нападима“ на поједине опозиционаре него о томе да је Ненад Нешић постао министар или да у Савјету министара сједе два министра с правоснажним пресудама.

– Скреће се пажња са важних тема и јако битних проблема којим би читава опозиција требала да се бави, а у суштини се бавимо једни другима. То иде у прилог само власти. Опозиција се не јача тако што се нападају опозиционари, већ се тако опозиција слаби – сматра Вукомановићева.

Поручује да уколико Вукановић на овај начин мисли да добије гласове, а можда их и добије, то неће бити гласови које је узео од СНСД и власти, већ од опозиције, тачније од СДС и ПДП.

– Ово Вукановићево„чишћење опозиције“ неће донијети нове гласове опозицији, већ ће их само прерасподијелити, и опет власт у томе има корист – објашњава Тања Вукомановић.

Сарадња републичке и локалне власти

Она каже да би сарадња републичких и градских власти требала бити најнормалнија ствар на овом свијету.

То што, како додаје Вукомановићева, СНСД ставља знак једнакости између институција и Милорада Додика, то не треба да раде и остали.

Она истиче да би нормално било да власт на републичком нивоу улаже у цијелу Српску подједнако, а не само у оне градове и општине у којима су њихови људи на власти.

Вукомановићева каже да јој је жао што Вукановић мисли да је „симбиоза“ ако Влада Српске улаже у Бањалуку. Она истиче да Влада треба да улаже у сваки дио Српске, јер је то њена обавеза.

Наводи да сукоби постоје и унутар власти, али они проблеме рјешавају иза затворених врата, а не јавно, као што се то дешава у опозицији.

– Жао ми је што неки желе да јачају себе, а јачајући себе слабе опозицију. Треба сви заједно да се удружимо и бавимо темама које су битне за грађане – поручује Вукомановићева.

“Такви не могу бити моји саборци”

С друге стране, Вукановић остаје при свом ставу да треба критиковати све који на било који начин праве „пакт са влашћу“, па макар то била и његова рођена мајка.

Он истиче да је и раније био критикован када је на исти начин говорио о пакту некадашњих опозиционара Ненада Стевандића, Обрена Петровића, Миће Мићића, Милана Тубина, Огњена Тадића и њима сличнима, с влашћу, што се на крају показало као тачним.

– И тада су ми говорили: „Ти разбијаш опозицију“. Ако они гурају проблеме под тепих, ја нећу – категоричан је Вукановић.

Он истиче да није ријеч о никаквом сукобу у опозицији већ о концептуалној разлици.

Вукановић каже да је Вукота Говедарица врло радо прихватио Ненада Нешића у опозицију и хвалио га, али и многе друге за које се показало да никада нису били искрени опозиционари.

Чуди ме да су Говедарици и многима у СДС прихватљивији Нешић, Горан Селак и Родољуб Драшковић него ја који се искрено борим против система. Не интересује ме да ли се неко презива Стевандић, Тадић, Којић или Бјелица. Ко год сарађује и прави дилове са режимом противник је овог народа и дио мафијашке хоботнице која влада овом државом. Такав човјек не може да буде мој саборац – истиче Вукановић за Српскаинфо.

“Гурају проблеме под тепих”

Он каже да ствари морају да се рашчисте те да нема намјеру да ћути.

Вукановић додаје да су Говедарица и СДС за протекле изборе правили кампању у читавој Херцеговини, инсистирајући да њега не буде ни на једном скупу, осим у Требињу, гдје без њега нису могли напунити салу.

Вукановић истиче да су му СДС и Говедарица, као награду што је подржао Мирка Шаровића на изборима и што је без икаквих условљавања најмање 10 година учествовао у кампањама ПДП и СДС, онемогућили да руководи бар једним скупштинским одбором.

– Ни ту ми нису жељели изаћи у сусрет. То што људи у врху СДС стављају ствари под тепих и држе у својим редовима Цицка Бјелицу, Василија Перића, Мирослава Којића и сличне, а мене виде као проблем, то се мене не тиче нити ме ичим обавезује. Ово није изборна година и желим ствари да изведем на чистац – поручује Вукановић.

Увјерен је да опозиција не може побиједити актуелну власт управо због двоструких играча у сопственим редовима. Вукановић истиче да неће одустати од својих принципа.

– Толико сам принципијелан да сам због повлачења посматрача на изборима распустио свој можда најјачи одбор, који сам имао у Зворнику – каже Вукановић.

Додаје да се не може тражити подршку народа, а игнорисати воља тог истог народа.

Концептуалне разлике

Политички аналитичар Велизар Антић става је да не постоји сукоб у опозицији, коју тренутно чине три партије – СДС, ПДП и Вукановићев покрет „За правду и ред“.

– Мада су све ове партије опозиционе у односу на власт у Српској, међу њима, ипак, има ривалства, јер се све боре за што већи број опозиционо оријентисаних бирача. Једноставно речено, за ове три партије бирачко тијело је исто. То су сви они људи који нису задовољни влашћу у Српској. Самим тим, ове партије су и конкуренција једни другима – истиче Антић за Српскаинфо.

Он каже да Вукановић, који се у претходном периоду истакао оштром реториком и дјеловањем у Народној скупштини РС, може бити задовољан изборним резултатом на претходним изборима.

Сасвим сигурно ће, додаје Антић, Вукановић жељети да и у сљедећем периоду ојача своју партију и да на сљедећим изборима освоји још већи број гласова.

– Највећи број нових гласова може да освоји управо у оном бирачком тијелу које је подржавало СДС или ПДП. Напад на неке високо рангиране политичаре у овим странкама сасвим сигурно неће наићи на одобравање самих тих странака – истиче Антић.

И у сљедећем периоду, како каже он, могу се очекивати одређене несугласице и повремени напади између опозиционих политичких партија.