Припадници Агенције за истраге и заштиту данас су лишили слободе 10 лица у склопу оперативне акције „Кластер“, усмјерене на сузбијање организованог криминала и системске корупције, повезаних са незаконитим издавањем и недозвољеном трговином факултетским дипломама на подручју БиХ.

Лица лишена слободе ће у току дана бити спроведена у просторије Сипе ради криминалистичке обраде и испитивања у својству осумњиченог, након чега ће у законском року бити предата у даљу надлежност поступајућег тужиоца Тужилашва БиХ, саопштено је из СИПА.

Приликом претреса до сада су откривени и привремено одузети новац у износу од 165.000 КМ, пословна документација, рачунари, као и други предмети који могу послужити као доказ да су почињена кривична дјела организовани криминал, недопуштена трговина и прање новца, те подстрекавање, злоупотреба положаја или овлаштења, фалсификовање или уништење службене исправе и кривотворење службене исправе.

Оперативна акција још је у току и о коначном исходу јавност ће бити информисана накнадно, саопштено је из СИПА.

Акција „Кластер“ спроведена је на подручју Бањалуке, Бијељине, Источног Сарајева, Приједора, Козарске Дубице, Брчког, Травника и Мостара, а претреси су вршени на 18 локација на адресама девет физичких и девет правних лица.