Руски председник Владимир Путин опозвао је декрет из 2012. који је делимично подржавао суверенитет Молдавије у решавању будућности Придњестровља, сепаратистичког региона који се граничи с Украјином и у којој је Русија стационирала трупе.

Декрет, који је јуче опозван, оличење је руске спољне политике пре 11 година која је подразумевала ближе односе Москве с Европском унијом и САД, преноси Ројтерс.

Наредба којом се поништава документ из 2012. објављена је на сајту Кремља, наводи се да је одлука донета како би се “обезбедили национални интереси Русије у вези с дубоким променама које се догађају у међународним односима”.

Молдавски председник заједничке контролне комисије у безбедносној зони око Придњестровља Александру Фленчеа рекао је да отказивање не значи да Путин напушта појам молдавског суверенитета.

– Указ је политички документ који спроводи концепт спољне политике Русије. Молдавија и Русија имају основни политички споразум који предвиђа узајамно поштовање територијалног интегритета наших земаља – рекао је Фленчеа за Публика-ТВ.

Кремљ је саопштио да су односи Русије са Молдавијом, чије је руководсто обец́ало да ц́е наставити са настојањима да се придружи ЕУ, веома напети и оптужио ову земљу да спроводи антируску политику.

Министарство спољних послова Молдавије саопштило је да ће “пажљиво проучити” документ.

Смештена између Румуније и Украјине, Молдавију, једну од најсиромашнијих држава у Европи, од 2020. предводи председница Маја Санду уз снажну подршку САД-а и Европске уније, преноси Ројтерс.

Амерички председник Џозеф Бајден састао се са њом јуче у Пољској и потврдио своју даљу подршку.

Декретом из 2012. Русија се обавезала на тражење начина за решавање сепаратистичког питања “на темељу поштовања суверенитета, територијалног интегритета и неутралног статуса Републике Молдавије у одређивању посебног статуса Придњестровља”.

Овај регион прогласио је независност 1990. године, годину дана пре распада Совјетског Савеза, због страха да ће се Молдавија ујединити с Румунијом, чији језик и културу углавном дели.

Након кратког рата Молдавије са сепаратистима 1992., није било насиља у протеклих 30 година, с руским “мировним снагама” које су још увек распоређене на малој територији, који нема међународно признање, наводи Ројтерс.