Фудбалери, стручно руководство и руководство Козаре – побједника Купа 2000. године © Соколац-срце Романије

Козара је први клуб у Републици Српској који је три пута тријумфовао у Купу. Фудбалери из Градишке били су први побједници Купа, у премијерном, ратном финалу. Други пут су поновили тај успјех 2000. године, у наредном походу на велики пехар и трећи пут тријумфовали 2001. још једном ушавши у историју фудбала на простору Српске.

Трећи поход на Куп је био убједљивији, нарочито у финалу када су побиједили екипу Боксита из Милића – 3:0. У претходна два финала Козара је са много тешкоћа освајала трофеј. У овом финалу је блистала и на Градском стадиону у Бањалуци одржала прави час из лијепог фудбала. Све је било као у бајци: први озбиљнији напад Козара је извела у 4. минуту. Управо тада је услиједио и први шут на гол Пантелића и први погодак – 1:0 за Козару. Гол је постигао Зоран Благојевић. Тај погодак у правом тренутку дао је крила играчима Козаре који су знали шта желе, дјеловали сигурно и убједљиво. Могли су још у првом полувремену постићи 2–3 гола и одлучити питање побједника. Међутим, све је ријешено муњевито у наставку сусрета: за само три мунута два гола. Прво је Бабић у 56. повисио на 2:0, а затим Самуровић у 59. минуту поставио коначан резултат – 3:0! Сви голови су били ефектни и лијепи, управо онакви какве једно финале заслужује.

Славље у Градишци могло је да почне послије трећег поготка. Тада су се играчи Козаре по трећи пут нашли у букету радости, радовали су се сви и на клупи из екипе из Градишке, радовали су се и навијачи на трибинама. Право одушевљење завладало је када је капитен Слоге Иле Перишић примио побједнички пехар. Играчи Козаре оптрчали су почасни круг бурно поздрављени од својих навијача. Колона аутомобила (навијача Козаре) кренула је из Бањалуке према Градишци гдје је славље настављено до зоре. Три финала Козаре, три трофеја, успјех заиста за дивљење. И, наравно, за фудбалску историју Републике Српске. Финале је водио судија Душко Вујичић из Србиња. Било је ватре и картона, али у жару борбе то је саставни дио фудбалске представе.

Козара – Боксит 3:0

Козара: Стојановић, Перишић, Секулић, Томић, Појић, Раца, Плавањац (Врањеш), Борја, Самуровић, Бабић (Думоњић), Благојевић.

Боксит: Пантелић, Драгичевић, Ђурасовић (Петковић, Ђурић), Маркелић, Ђукановић, Шкрба, Ђерић, Павловић (Рајић), Допуђа, Костић, Шћепановић.

Играч утакмице: Зоран Благојевић (Козара).

Бањалука, 9. јун 2001. године

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име