Српски члан и председавајућа Председништва Босне и Херцеговине Жељка Цвијановић изјавила је да сва поступања у БиХ треба под хитно вратити на терен договора и усаглашавања.

„Ако начин рада буде супротан томе и у другим областима, онда ћемо опет стићи – нигде”, рекла је она, преноси РТРС. „Прво, мени је разочаравајуће да смо поново дошли у ову ситуацију. Када дајете инструкције за гласање, ту није реч о личним, политичким или етничким принципима.

Чак ни о државним, јер у овој земљи нико сам не представља државу већ иза тога стоје колективни органи”, рекла је она.

Додала је да је реч првенствено о Уставу и поштовању процедура и ту су ствари јасне, а шта ко од нас мисли о некој материји или садржају о којем се опредељујемо, или шта од нас очекује неко из спољног света, то је нека сасвим друга ствар.

Упитана да прокоментаришу изјаву министра иностраних послова у Савету министара Елемдина Конаковића да не сматра да је прекршио Устав тиме што је дао инструкцију амбасадору БиХ у УН Свену Алкалају о начину гласања у УН, иако за то није било консензуса у Председништву БиХ, Цвијановићева је поновила да је за спољну политику надлежно Председништво БиХ, а да Министарство иностраних послова спроводи ту политику, а не креира је.

„Шта је ту нејасно? Ако три члана Председништва подрже нешто онда је Инструкција МИП-а да се гласа „за”, или да се гласа „против” ако су у томе једногласни у Председништву БиХ. Онда кад имају различита мишљења три члана Председништва, или се сложе да треба бити уздржан, тада МИП даје инструкцију – бити „уздржан” “ – указала је Цвијановићева.

Српски члан и председавајућа Председништва указала је да је овде реч само о томе да ли се тога придржавамо или солирамо, преноси Танјуг.