Одржан 27.Сабор гуслара „Романијо, горо од јунака“ (ВИДЕО)

ПОБЈЕДНИК ИЛИЈА РАБОТА ИЗ ГД „СТАРИНА НОВАК“ СА ПАЛА

0
Фото: Б.Радоњић

У организацији Савеза гуслара Републике Српске и Гусларског друштва „Романија“, у Сокоцу је синоћ одржан 27. Сабор гуслара „Романијо, горо од јунака“ на којем је према гласовима публике међу 30 гуслара побиједио Илија Работа из Гусларског друштва „Старина Новак“ са Пала.

Ово је уједно његова шеста побједа на Сабору гуслара у Сокоцу и представља посебно задовољство, јер је биран гласовима публике коју изузетно цијени и воли.

– Овога пута гласове сам добио од срчане публике у Сокоцу међу којом сваки пети посјетилац може да буде у жирију, јер су толико одлични познаваоци гусала – казао је Работа.

Предсједник Савеза гуслара Републике Српске Зоран Ребриновић навео је да је ово традиционална културно – умјетничка манифестација ревијалног карактера.

– Препустили смо публици да она буде та која ће одредити побједника, јер сматрам да су љубитељи епске пјесме из Сокоца, добри познаваоци пјесама а и гуслара. Сам сабор је потврдио напредак гуслара, првенствено младих људи, али ту су и наши искуснији гуслари. Захваљујући Савезу гуслара РС, гусларско пјевање одржало се као жива традиција српског народа на овим просторима, зато управо полазимо са Романије и ово нам је први сабор у нашем годишњем циклусу. Велика свијест о значају и вриједности очувања српске, нематеријалне културне баштине ће омогућити да се гусларство очува у будућности. Епска поезија је наш највјернији и најискренији пратилац, наша лична карта али и слика наших животних и друштвених кретања. Боримо се да се гусларство преноси са генерације на генерацију и лично ћу покушати да то подигнемо на неки већи ниво, јер данас нажалост многи потцјењују гусле и епску поезију, сматрајући их квази музиком и културом. Тренутно у Савезу имамо око 120 гуслара, док се њих око 70 активно такмичи – истакао је Ребриновић.

Предсједник Гусларског друштва „Романија“ Соколац Милован Радовић нагласио је да се уз овај сабор обиљежава истовремено и 30 година постојања Савеза гуслара Републике Српске.

– На Сабору је учестовало девет гусларских друштава са Сарајевско-романијске и Горњодринске регије и једно друштво из Бањалуке, што чини пола Савеза гуслара Српске. Све је теже организовати Сабор гуслара и ове године је одржан захваљујући помоћи посланика у Народној Републике Српске Страхиње Башевића и његових сарадника и привредника Радивоја Чајевића са Сокоца, који сваки пут свесрдно помажу, али и многих других – рекао је Радовић.

Специјални гост вечери био је народни гуслар Саша Лакетић из Београда, вишеструки првак српских земаља, који се на сличним ревијама такмичи од 1985. године, те је пет пута био проглашен за првака Србије, четири пута првак свих српских земаља, а 28 пута је био у финалу Савезног фестивала.

Гусле су моја љубав и са њима чувамо српство. Више пута сам боравио у Сокоцу. Сокочани су добри људи и домаћини, као уосталом и сви Срби са Романије, који су љубитељи гусала. Желим да их поздравим све и захвалим се јер чувају српску традицију и гусле. Задовољство ми је што у Србији, Републици Српској и у Црној Гори има доста младих гуслара, који су успјешни, међу којима је Максим Војводић, Мирослав Тановић, па и мој син и то ми даје наду да ће гусле бити сачуване – увјерен је Лакетић.

Част да наступа први, имао је Милош Марјановић из Гусларског друштва „Филип Вишњић“ из Бијељине, који је родом из Источног Старог Града, али је попут многих Срба, након Дејтонског мировног споразума, стално мјесто пребивалишта пронашао у Бијељини.

Фото: Б.Радоњић

– Са гуслама се дружим још од својих младих дана, јер ми је покојни отац пјевао и тако сам их и заволио. Пјевам из душе, одмора и моје разоноде, јер вјерујте и кад сам најуморнији, пјесма и гусле су те које ће ме покренути и поред 72 године колико имам. Сокочани нас увијек лијепо дочекају и осјећамо се као код своје куће. Током године, виђамо се и на другим саборима, али и бројним свадбама и весељима. Гусле су неписана историја, јер се са њима преносило оно што се дешавало српском народу – закључио је Марјановић.

Спонзори ове традиционалне манифестације били су народни посланик Страхиња Башевић, Гусларско друштво „Романија“ Соколац, Црквена општина Соколац, Град Источно Сарајево, као и приватни предузетници: Радивоје Чајевић, Пеђа Шука, Горан Боровчанин, Миладин Трифуновић, Немања Телетина, Мирко Цвијетић, Данко Вучак, Вељко Тодоровић и „Романијапутеви“ а.д. Соколац.

Манифестацију су медијски испратили: РТВ ИС, РТВ БН, Прва интернет ТВ „Људи говоре“ Недељко Жугић и „Инфо Центар“ Соколац.

Рођена 26. априла 1988. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршила у Сокоцу. У Источном Сарајеву на Филозофском факултету студирала журналистику (2007–2013) и стекла звање дипломирани новинар. Запослена у Инфо центру Соколац од 2013. године.