О сексуалном насиљу се још увијек мало говори, а ова врста насиља се, нажалост, јако ријетко пријављује.

Статистика показује да се тек један од 20 случајева сексуалног насиља пријављује, те се не може говорити о стварним подацима односно о распрострањености ове немиле појаве, истакла је Драгана Петрић из Фондације жена “Лара”.

– Што се тиче Бијељине, извјесно је да сигурна кућа има у последњих пет година повећан број корисница, односно жртава сексуалног насиља и нажалост ради се о малољетним особама. Сексуално насиље прати велика стигма и доста прерасуда грађана и представника институција, прије свега неразумијевање сложености трауме коју жртве преживљају. Нажалост имамо тенденцију да окривљујемо жртву и пребацујемо одговорност на њу, а морамо бити свјесни да је сва одгвоорност на учиниоцу – појаснила је Петрић, наглашавајући да је у Сигурној кући у Бијељини трентуно смјештено 11 жртава насиља.

Она додаје да је осим овог сексуалног насиља, све више случајева и физичког, психичког, али и комбинованог насиља.

– Наша порука је да нико не треба да трпи никакав облик насиља и да рјешење постоји. Жртва може да пријави насиље на СОС телефон 1264 али и надлежним институцијама, а то су полиција, тужилаштво, центар за социјални рад, здравственим и образовним установама и свим осталим који су у систему подршке. На наш СОС телефон се годишње у просјеку обрати за помоћ око 600 особа – каже Петрић за портал ИнфоБијељина.

“Унапређење капацитета пружалаца сервиса подршке за жртве родно заснованог насиља у БиХ” пројекат је који је Лара спроводила у протеклих 20 мјесеци. У оквиру овог пројекта рађено је на заштити и бољем положају жртава, јачању капацитета особља у сигурним кућама, вођењу евиденције о жртвама родно заснованог насиља и на оснаживању капацитета и побољшању сарадње институција које су у ланцу подршке жртвама.