Пост је назаобилазно оруђе спасења и током поста највише пажње треба посветити опросту непријатељу како не би у срцу остала било каква мржња, рекао је игуман манастира Црна река архимандрит Андреј на вечерашњој трибини о „Значају поста у хришћанском животу“ у Дому културе у Грачаници.

– Ако хоћемо да схватимо шта пост значи морамо почети да постимо и ако имамо вјере прихватићемо оно што нам црква налаже, те живјећи кроз то схватићемо шта значи пост – рекао је игуман Андреј.

Отац Андеј је навео да о значају поста говоре бројни светитељи које су живјеле и спасавали се у цркви.

Он је додао да је пост првенствено дијетална дисциплина прочишћење тијела за молитву, у саслушању са црквом, а у духовном смислу значи усмјеравање пажње на оно што је спасоносно.

– Највећи грех је умирење савести лажима и зато се морамо покајати, то је предуслов за Божији опрост – рекао је игуман Андреј, те поручио да људи морају мање лагати сами себе.

Према његовим ријечима, пост је смирење које у црквеном, духовном животу значи осјећање благодети и љубави Божије.

– Господ хоће да благодет подели са нама без обзира какви смо и ко смо, и због тога се жртвовао силазећи међу људе – нагласио је отац Андреј.

Он је додао да током поста вјерници морају непрестано размишљати да треба да науче да живе у смирењу.

– Само наше спасење зависи од нашег односа према оној особи коју ми најмање волимо. Због тога је пост вријеме у коме треба да опростимо непријатељу јер опростити непријатељу значи молитвени труд – навео је отац Андреј.

Наводећи примјер из Велике Хоче у којој се током поста мире они који не говоре, игуман Андреј је посавјетовао свим вјерницима да посте у сагласју са црквом.

Вечерашњој трибини, на којој је предавање требало да одржи игуман Високих Дечана архимандрит Сава Јањића, присуствовао је велики број вјерника.