Пјевали су лутајући по пустињи Јевреји. Сви народи имали су свој циљ и та звијезда водиља опредјељивала је њихов историјски пут трајања и њихово опредјељење.

Српски народ је такође лутао по пустињи нашег трајања и сваки пут се враћао вјечитој теми,теми Косова и Метохије. Наметали су нам неку нову будућност са новим заборавом “за наше добро”.

Онај завјет који је наш путеводитељ Свети Сава потписао са Господом стварајући Српску Цркву 1219 године, потврдио је својом главом на Космету наш Свети кнез Лазар 1389 године.

Лутајући по свом срцу и ја се питам шта је то ЗАВЈЕТ и зашто је баш моја Црна Гора постала “ковчег завјета” ризница Косовског завјета.

Одакле на грудима мог и многих отаца нашег народа сија Обилић медаља, зашто је пољана пред нашим престолним манастиром на Цетињу баш Обилићу посвећена, одкуд Крсташ барјак Бошка Југовића на Вучијем Долу и какву смо то ми битку светили у том долу?

Много је питања и она трају вјековима, али одговор је увијек исти.

Гдје је линија раздвајања или границе између Црне Горе данас и Србије на Космету?

Колико квадратних километара и поља,рудних богатстава и територије је тамо?

Шта је то богатство?

Ко живи тамо,чије је стадо и је ли његова планина?

Толико питања, а опет одговор је само један!

Зашто нам траже да га дамо ако кажу да није наше рече велики Матија Бећковић, зашто је толико уцјена и притисака,одкуд толико мржње према нама кад нас тамо физички нема?

Постало је ових дана и тема трговине и међустраначких препуцавања.

Космет је био и остао огледало у којем се сваки Србин јасно види, ко је и какав је.

Он је и метафизичко питање јер материјалног осим камена наших Светиња, моштију светих и развалина наших домова и гробља, тамо више и нема.

Западни свијет који нема национални идентитет и који свој данашњи тражи у различитостима, намећу неки нови “општи” безлични идентитет који зову демократија!?

Управо тај свијет који из своје празнине не може схватити пуноћу којом ми живимо, покушава својим метром да мјери територију у димензији материјалног. Тај свијет не зна да за нас Косово и Метохија није географија, не можеш га отцјепити и признати, наметнути мишљење и одузети памћење.

Сви су га газили, отимали и присвајали а оно се опет враћало, само, зато што га се никад нисмо одрекли!

Кажу треба одржати “замрзнути сукоб” и политичком борбом пробати да дипломатском мудрошћу сачекамо неко повољније вријеме када ће некој од сила овога свијета Срби опет бити “партнери”?

Можда је то мудра идеја,ако полазимо од тога да те “велесиле” одлучују о томе. Мишљење по које наши властодршци иду “обијајучи” прагове разних амбасада, мјења се од околности у којима се налазимо и зависи искључиво од НАС!

Питаћете како то?

Одговор је опет јасан и једноставан, зове се ОПРЕДЈЕЉЕЊЕ И ЗАВЈЕТ, одлучност да будемо и останемо!

Када су безбожне власти у Црној Гори пробале да у свој дубоки џеп, размишљајући плитком памећу, смјесте вјечност, отимајући Светиње, вјероватно су имали подршку “амбасада” али када је народ изашао и показао своје ОПРЕДЈЕЉЕЊЕ у нашим дивним и побједоносним ЛИТИЈАМА, и то “мишљење” се промјенило!

У ишчекивању Празника над празницима,Васкрсења Господњег у посту, молимо се по благослову наше Цркве за спас наших Светиња и наше СВЕТИЊЕ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ.

Народ се забринут окупља широм Србије, не против некога, већ ЗА СВЕТИЊУ парчета нашег Неба на земљи!

Странке ће из њиховог угла гледајући пробати да на овом Крсту придобију поене, али странке ни у Црној Гори нису водиле Литије, водио их је Господ и наши Свети преци.

Не треба вјечност банализовати дневно политичким темама, треба сви заједно да се окупимо и покажемо да нисмо и нећемо одустати од ОПРЕДЈЕЉЕЊА наших предака!

Немамо ми напријатеља осим оних које стварамо дјелећи се на “издајнике и патриоте” и нисмо сви исти, али ћемо се сви у неком тренутку пробудити и рећи НЕ ДАМО СВЕТИЊУ!!!

Окупимо се у молитви и народном покрету који ће објединити а не дијелити, који ће и онима који трпе притиске помоћи да се изборе, и пошаљу општи и јединствени одговор да не тражимо туђе а своје не дамо!

Тај језик нашег јединства ће сви добро разумјети, нема подјела ни међу нама и наше територије,

НЕ ДАМО СВЕТИЊУ!!!