Фото: Соколац-срце Романије

Начелник општине Соколац Милован Бјелица одржао је данас састанак са Комисијом за концесије коју је формирао министар енергетике и рударства у Влади Републике Српске Петар Ђокић на тему „Сагледавања могућности успостављања производње електричне енергије из обновљивих извора“ што подразумијева производњу електричне енергије на бази сунчеве енергије, односно изградњу соларне електране.

На састанку је констатовано да је општина Соколац дошла до финала припреме и да сада креће процедура о уласку у додјелу концесије најповољнијем понуђачу за производњу електричне енргије из обновљивих извора.

Члан Комисије за концесије Министарства за енергетику и рударство Републике Српске Нада Миловчевић нагласила је да је поступајући према иницијативи заинтересованог инвеститора за изградњу соларне електране, компаније „ENER STATE“ која је регистрована у Сокоцу, ресорно министарство провело неопходне активности у складу са Законом о концесијама, те су прибављена мишљења надлежних органа и институција.

– Сва прибављена мишљења су до сада позитивна, остало је још мишљење Правобранилаштва које даје сагласност на кориштење земљишта у власништву Републике Српске или у власништву локалне заједнице. Процедура је таква да се упућује приједлог Влади Републике Српске за доношење одлуке и расписивање јавног позива за додјелу концесије, након чега ће Министарсво закључити уговор о концесији са најповољнијим понуђачем – истакла је она.

Миловчевића је додала да изградња соларне електране капацитета до 100 мегавата захтијева период у трајању од три године.

– Узимајући у обзир чињеницу да су урађене претходне радње, мислим да је ову соларну електрану урадити и у краћем року. Након изградње овог објекта, локална заједница ће имати највише користи јер се концесиона накнада која је прописана као износ од 0,0055 КМ по киловат часу уплаћује у буџет Републике Српске, али преосталих 95 процената се враћа у буџет општине. Несумњиво је да ће локална заједница имати највећи интерес, јер ће у току саме изградње бити запослен и одређени број радника, а након изградње тај број ће бити далеко већи – закључила је она.

Фото: Бранка Радоњић

Начелник Милован Бјелица, након састанка новинарима је истакао да је општина Соколац у овом пројекту од 2019. године. Урађена је студија, која је показала да се на подручју наше локалне заједнице може успоставити соларна електрана снаге 100 мегавата у Бјелосављевићима чија је инвестиција већа од 100 милиона евра.

– Комисија је данас обишла терен на подручју наше општине и сагледала могућност изградње соларне електране, поступајући према захтјеву компаније заинтересованог инвеститора из Њемачке, чији је представник Ђорђе Подинић, присуствовао састанку и обиласку – навео је Бјелица и додао да је студија показала да се може изградити соларна електрана чак до 140 мегавата, али је технички могуће само 110 мегавата, односно са снагом далековода који пролази кроз општину Соколац.

Према његовим ријечима, општина је понудила властито земљиште, у дијелу села Бјелосављевићи које није обрађивано површине 150 до 200 хектара.

– Локална управа већ годину дана ради на припреми комплетне документације за инвестицију вриједну више од 100 милиона евра, која много значи за нашу локалну заједницу – подсјетио је начелник.

Он је захвалио институцијама Републике Српске и менаџменту независног оператера система Босне и Херцеговине, који су били на услузи до пута ка озбиљном инвеститору, који ће повући и друге инвестиције у Сокоцу.