Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да народ који има богату историју памти много важних догађаја који су пресудно утицали на његову судбину, а за српски народ са подручја Сарајевско-романијске регије, као и за цијелу Републику Српску, једна од тих историјских прекретница била је одлука о формирању Српског Сарајева.

„Ова судбоносна и визионарска одлука донесена је на данашњи дан прије тачно 30 година. Српско Сарајево настало је на рушевинама скупо плаћених илузија, али на темељима слободе без које не би било ни живота, нити опстанка на овим просторима“, истакла је Цвијановићева у обраћању на свечаној сједници Скупштине града Источно Сарајево поводом 30 година од његовог формалног настанка.

Цвијановичева је нагласила да је овај град био и остао бедем слободе и сигурно уточиште за десетине хиљада сарајевских Срба који су за вријеме, а и након рата, у непрегледним колонама напуштали своја вијековна огњишта.

„Одбрањен је животима својих најбољих синова, као и несебичном жртвом њихових сабораца који су дуж линија фронта оставили здравље и дијелова свога тијела. Њима дугујемо захвалност што смо вечерас овдје, што имамо наше Источно Сарајево и своју Републику Српску у којој живимо у миру и слободи„, истакла је Цвијановићева.

Она је констатовала да је Источно Сарајево колијевка Републике Српске и зато ће увијек имати посебно мјесто у нашој прошлости, као и у развојним плановима за будућност.

„Источно Сарајево је примјер одличне сарадње локалних и републичких институција, као и добрих резултата који су плод заједничког рада. Због тога сам захвална градоначелнику /Љубиши/ Ћосићу, његовом тиму, као и руководствима општина у саставу града који активно, заједно са институцијама Српске, раде на стварању бољих услова за живот свих грађана. Поносна сам на Источно Сарајево које данас не само формално, већ и суштински има сва обиљежја модерног града и регионалног центра Републике Српске“, рекла је Цвијановићева.

Она је додала да је у протеклом периоду много тога урађено на његовом економском, инфраструктурном, културном, туристичком, као и свим другим видовима развоја, те да је реализовано много важних пројеката захваљујући којима је град добио сасвим нови изглед, као и јасне контуре урбане средине са свим пратећим садржајима.

„Ипак, оно што пресудно утиче на карактер и дух једног града су људи који у њему живе, а овдје живе вриједни и пожртвовани људи који су у најтежим временима одлучили да опстану и својим радом допринесу развоју и изградњи овог града. Важно је да и у будућим плановима водимо рачуна о равномјерном развоју свих општина у саставу Источног Сарајева, јер свака има посебан, стратешки значај за Републику Српску“, нагласила је Цвијановићева, додавши да је још много посла пред свима.

Са становишта Републике Српске, рекла је она, посебно је важно да се очува стабилност и способност институција да се, као и до сада, успјешно изборе са свим изазовима.

„Остајемо посвећени даљем јачању Републике Српске, као и очувању њене уставне позиције и надлежности које нам припадају. Свјесни смо да су јаке и стабилне институције једини гарант даљег развоја Републике Српске и свим њених локалних заједница. Увјерена сам да ћемо заједнички успјети да се изборимо са свим препрекама на том путу и да ћемо сложно наставити да градимо бољу и успјешнију будућност“, истакла је Цвијановићева.

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ честитала је руководству и становницима Источног Сарајева 30 година од оснивања града, са жељом да и убудуће корачају сигурним путем развоја и просперитета.