Фото: predsjednikrs.net

Град Источно Сарајево обиљежио је 30 година од доношења статутарне одлуке о организацији, тада, Српског града Сарајева.

На свечаној сједници Скупштине града додијељена су признања заслужним појединцима и институцијама, а највиша признања, за помоћ развоју Источног Сарајева, додијељена су руководствима Српске и Србије предсједницима Милораду Додику и Александру Вучићу, те Митрополији дабробосанској.

Уручене су захвалнице првом сазиву Скупштине Српског града Сарајева и садашњим сазивима локалних парламената свих шест градских општина, као и борачким организацијама у овим општинама.

На свечаној сједници усвојена је Резолуција о правцима даљег развоја града у којој се наводи да су представници Источног Сарајева дужни да буду одговоран партнер Влади Републике Српске и свим републичким институцијама.

Сједници су присуствовали предсједник Републике Српске Милорад Додик, премијер Радован Вишковић и српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић.

Срби не смију насјести ни на какво братство и јединство које га је „дебело коштало“ и градња Српског Сарајева била је најбоља могућа одлука, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

– Влада Српске је од 2006. године до данас у инфраструктуру овог града уложила више од 350 милиона КМ и 200 милиона кроз подршку стамбеној изградњи путем Инвестиционо развојне банке. Изграђена је болница, пут према Јахорини, тунел Стамболчић, а задовољан сам подршком коју Србија пружа и Источном Сарајеву и цијелој Републици Српској – нагласио је Додик.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић истакао је на свечаној сједници да је овај град симбол жртве сарајевских Срба за Републику Српску, која не би изгледала овако како данас изгледа, нити би имала своју снагу да није овог града.

Цвијановићева је у обраћању рекла рекла је да је Источно Сарајево бедем слободе, те да има сва обиљежја регионалног центра Републике Српске.

Вишковић је рекао да је Источно Сарајево, због географског положаја, настајања и развоја, посебно важно за Српску и да ће Влада наставити подржавати развој овог града.

Највише признање града Источно Сарајево – Грб града које је додијељено предсједнику Србије Александру Вучићу знак је још већег и чвршћег повезивања Србије и Републике Српске, а не само симболична награда, рекао је изасланик предсједника Србије Милорад Вељовић.

– Србија ће увијек стајати уз Републику Српску и помагати јој. Србија је данас финансијски много моћнија него што је била и у стању је да помаже Србима и ван својих граница, како у Српској, тако и у Црној Гори, Македонији и свуда у дијаспори – рекао је Вељовић.

Српско Сарајево треба чувати изнутра развијањем културе, просвјете, институција и свега што је младима данас потребно, сарајевски Срби допринијели су развоју многих градова у Српској, рекао је Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом.

Подсјећамо, Додик је данас на састанку са градоначелником Источног Сарајева истакао да је овај град стратешки важан за Републику Српску.