На простору пљеваљског ловишта, уз границу са Босном и Херцеговином, пљеваљски ловци су у протеклом периоду пронашли шест срна у тешком стању, које су и упркос лијечењу угинуле.

Сличне појаве су уочене и током 2021. године, али не у овако великом броју. Срне су пронађене на различитим локацијама, али све у непосредној близини границе са Босном и Херцеговином.

У пљеваљском Ловачком друштву тврде да се не ради о некој заразној болести, али да постоји могућност да је дошло до неке врсте тровања на простору Босне и Херцеговине.

– У шест случајева пронашли смо срне у веома лошем стању. Срне су пронађене на простору планине Ковач, Буковице и Шула. На тијелима срна није било никаквих повреда, па према томе није било потребе да се полицији пријављују ови случајеви. Свака срна је ветеринарски прегледана и за сваку постоји ветеринарски извјештај – рекао је за подгорички Дан предсједник Ловачког друштва Пљевља Раде Јањушевић.

Притом, ради се, каже, о великом простору, па се не може рећи да су срне откривене на једном мјесту, преноси Телеграф.

– Ми сумњамо на тровање усљед загађења воде или траве. Добро је да није нека заразна болест, а оваква угинућа се могу појавити усљед великог прираштаја срнеће дивљачи – каже Јањушевић и појашњава да су животиње биле јако слабе и исцрпљене.