У Атини и Патрасу избили су данас сукоби између демонстраната и полиције током генералног штрајка у Грчкој који је организован због жељезничке несреће прошлог мјесеца у којој је погинуло најмање 57 људи.

Демонстранти су бацили молотовљеве коктеле на полицијски кордон у близини парламента у Атини, а интервентна полиција је одговорила бацањем сузавца и шок бомби током кратког сукоба на великим протестима. Тренутно нема извјештаја о повријеђенима или хапшењима.

Велики протести одржани су и у другим градовима широм Грчке, а сукоби младих и полиције такође су избили и у јужном лучком граду Патрасу.

Грчка се данас суочила са генералним 24-часовним штрајком на који су, због пропуста који су довели до тешке жељезничке несреће крајем фебруара, позвали синдикати приватног и јавног сектора.

Због протеста летови ка и са грчких аеродрома су обустављени. Летови ка и са грчких аеродрома биће обустављени у периоду од 12.01 сати и поноћи по локалном времену, трајекти ће остати у лукама, болнице ће примати само хитне случајеве, а очекује се и колапс у јавном превозу.

Како наводи Катимерини, само ће бити дозвољени прелети над земљом, као и летови хитних и спасилачких служби.

Због штрајка отказана је настава у државним школама, преноси АП.

Ово је посљедњи у низу протеста због несреће која се догодила 28. фебруара када се путнички воз са 350 путника сударио са теретним возом недалеко од града Лариса. Након судара избио је пожар, а погинуло је 57 особа.

Несрећа је изазвала незадовољство јавности због катастрофалног стања грчке жељезничке мреже, а радници штрајкачи поручују да су за то криве године занемаривања, недовољног улагања и броја запослених.