Фото: АП

Упркос кризи која је током прошле године посебно дошла до изражаја, многи грађани БиХ не одустају од неких навика које нимало нису јефтине.

Како смо, на примјер, и прошле године огромне своте издвојили за алкохолна пића, цигарете и кафу, што значи да многи, ма колика скупоћа да је завладала, нису спремни да се одрекну ових ужитака.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање БиХ, лани је у БиХ увезено скоро 181,2 милиона литара алкохолних пића, које смо платили 231,7 милиона КМ. Од овога, на пиво се односи чак 162,8 милиона литара, у вриједности скоро 141,6 милиона КМ.

У односу на 2021., лани је увезено 7,6 милиона литара алкохола више, док је увоз пива био већи за преко 7 милиона литара.

Током прошле године, у БиХ је увезено и 19,56 милиона килограма кафе, коју смо платили 207,12 милиона КМ, док смо за 9 мјесеци лани увезли цигарета у вриједности преко милијарду КМ.

Кад се све сабере, на алкохол, кафу и цигарете дневно смо, у просјеку, трошили око пет милиона КМ.

Практично, само дневни трошак за ове навике коштао нас је преко 4.000 просјечних плата, те више од 9.000 просјечних пензија.