Фото: Бојан Д.Тошић © Соколац-срце Романије

У манастиру Светог великомученика Георгија на Равној Романији данас се, поводом 27 година од егзодуса сарајевских Срба, служи парастос за све погинуле српске борце.

Парастосу присуствују министар министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић, изасланик српског члана и предсједавајуће Предсједништва БиХ Бошко Томић, представници града Источно Сарајево и градских општина, регионалних и локалних организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата и насталих након егзодуса сарајевских Срба.

Претходно је служен помен и положени вијенци и цвијеће на Централни крст на Војничком спомен-гробљу „Мали Зејтинлик“, које је настало почетком 1996. године послије егзодуса 120.000 сарајевских Срба који су напустили одбрањена огњишта јер су Дејтонским мировним споразумом припала Федерацији БиХ и са собом понијели и посмртне остатке погинулих бораца и сродника.

Фото: Бојан Д.Тошић © Соколац-срце Романије

Егзодус 120.000 Срба из Сарајева представља низ догађаја који су услиједили након потписивања Дејтонског споразума, када је пет општина Српског Сарајева у цјелини припало Федерацији БиХ, док је других пет подијељено између Републике Српске и ФБиХ, гдје су Срби углавном добили периферна, ненасељена и рурална подручја.