Велика експлозија догодила се синоћ у кримском граду Џанкој.

Украјинско Министарство одбране саопштило је синоц́ да је у великој експлозији у кримском граду Џанкој уништило крстареће ракете намењене руској Црноморској флоти, преноси Гардијан.

Конкретно, неки украјински званичници тврде да су ракете „Калибр НК“, које су руски бродови често користили за гађање циљева широм Украјине, уништене у експлозији. Ракете су биле намењене руској црноморској флоти, наводи Украјина, а њихов оперативни домет је више од 2.500 километара на копну и 375 километара на мору.

Саветник Министарства унутрашњих послова Антон Герашченко поделио је на друштвеним мрежама видео снимак за који тврди да приказује градску железничку станицу, на којој се види велика експлозија прац́ена облаком дима. Њено објављивање се не може независно проверити.

Процес демилитаризације Русије и припрема украјинског полуострва Крим за деокупацију настављен је мистериозним „праском“, саопштили су украјински званичници на Телеграму.

Ове експлозије су се догодиле око 140 км иза линије фронта, што поставља питање како су се догодиле. Руски гувернер окупираног Крима Сергеј Аксјонов наговестио је у понедељак да је дошло до напада дроном на Џанкој, али није открио детаљније о чему се ради.

Према његовим речима, оштец́ено је само једно или два домац́инства, а једна особа је повређена.

„Још увек покушавамо да утврдимо све последице“, рекао је он. С друге стране, Телеграм канали руских корисника пишу да је можда у питању напад дроном,

Подсетимо, експлозија у октобру прошле године изазвала је велику штету на мосту који повезује Крим и копно Русије, што је једно од највец́их војних понижења са којима се суочио руски лидер Владимир Путин од када је наредио инвазију на Украјину.