Фото: PIXABAY

Истрага против Д. Ј. (44) из Бруса, који се сумњичи да је продао тринаестогодишњу кћерку и против Б. С. (48), осумњиченог за куповину дјевојчице води се пред Вишим јавним тужилаштвом у Крушевцу, наводе Новости.

Истражни поступак након хапшења „купца“ и „продавца“ тинејџерке из Бруса је у току. Чланом 388 Кривичног закона, за чије су кршење осумњичени Д. Ј. и Б. С. у случају трговине малољетног лица, запријећена казна затвора је најмање пет, а највише 12 година.

– Поступак се води против Д. Ј. и Б. С. због постојања основа сумње да су извршили кривично дјело трговина људима из чл.388 ст.3 у вези ст.1 КЗ-наводи за Новости др Братислав Петровић, јавни тужилац, додајући да ће се „по завршетку истраге донијети одлука о подизању оптужнице“.

Осумњичени „двојац“ ухапшен је у првим данима марта.

Сумња се да је за 3.000 евра, Б. С. из Бојника „купио“ за свог сина, М. С. (14), кћерку Д. Ј. (44) из Бруса. Дјевојчица је под бригом Центра за социјални рад у Брусу, а код стрица је нађена након што је успјела да побјегне послије хапшења свог оца и несуђеног свекра.

– Малољетна дјевојчица није била задовољна развојем догађаја, па је побјегла у насеље гдје је живјела, а када је полиција покушала да дође до ње, није било разговора, да би у међувремену дошло до комуникације – наводи извор. – Са дечком М. С. (14) видјела је своју будућност, а у Брусу осим у оквиру свог окружења није имала много контаката.

Последње сумње у покушај трговине људима указују да пракса уговарања малољетничких бракова, на жалост, није до краја искорјењена.