Спортска каријера, малољетничка трудноћа, брак, сиромаштво али и лоше оцјене само су неки од мотива због којих су 222 ученика школске 2021/2022. године прекинула средњошколско образовање, што је за 26 одсто више у односу на годину раније, а према ријечима стручњака, овакав тренд је недопустив јер у модерном друштву ни диплома факултета није гарант квалитетног живота.

Према подацима Завода за статистику Републике Српске, средњу школу током претходне школске године напустило је 149 дјечака и 73 дјевојчице, а образовање су најчешће прекидали одмах у првом разреду.

Статистичари су израчунали да је лош успјех у школи приморао 76 ученика да се испишу из школе, сиромаштво је било разлог код осам ђака, док је због недостатка подршке у породици једна дјевојчица била приморана да напусти средњу школу.

У току 2021/2022. године, према подацима Завода, у 61,7 одсто случајева средњошколци су образовање најчешће напуштали због болести, трудноће, брака и других личних разлога.

Предсједник Актива директора средњих школа регије Семберија Душко Ђурић каже да је број ђака који прекину образовање сваке године приближно исти, те да нема драстичног одступања.

– Средњу школу често напусте ђаци који се озбиљно баве спортом јер не могу ускладити обавезе. Сматрају да ће се кроз те друге видове животних избора остварити као личност и напредовати у каријери. Приватне средње школе касније буду њихов чест избор, као и ванредно стицање дипломе – рекао је Ђурић.

– Склапање брака био је мотив једне Гачанке да претходне школске године оконча средњошколско образовање – прича директор Средњошколског центра “Перо Слијепчевић” у Гацку Александар Пуровић, наводећи да ова појава није честа на југу Српске.

– Посљедњих десетак година школовање су прекинула три ученика, а склапање брака био је разлог у сва три случаја. Сматрам да је прекид средњошколског образовања недопустив, јер се и високо образовање у данашњем времену намеће као обавеза. Ту је највише заказала породица која је деволвирана у модерном друштву – истиче Пуровић.

Предсједник Актива директора средњих школа бањалучке регије Љубан Бајић, тврди да ова појава није честа у школама које гравитирају овом активу, али први човјек Угоститељско-трговинско-туристичке школе (УТТШ) у Бањалуци Борис Спасојевић наводи да су лани имали ђаке који су прекинули образовање.

– У питању су били спорадични случајеви, а разлози су одлазак у иностранство и лоше оцјене. Они који су напустили школу због одласка у иностранство не знам да ли су тамо отишли да раде, наставе школовање или ради спајања с породицом – рекао је Спасојевић.

Коментаришући ову друштвену појаву социолог Драго Вуковић сматра да је она посљедица глобалних идеологија, које људима дају лажну наду да могу урадити и постићи све што пожеле.

– Тако се човјек стимулише да уради лоше ствари, а напуштање средње школе је баш то, јер поставља се питање шта ће бити с тим младим људима који прекину средњошколско образовање, како ће опстати у друштву јер данас је високо образовање постало основни услов за квалитетно живљење. Такође, млади који не заврше средњу школу могу бити погодни за разне манипулације, на штету друштва и своје породице – казује Вуковић.

Додаје да су амбиције о успјешној каријери, мимо школског образовања, само лажна нада.

– Афирмација према спорту, музици и слично треба да постоји, али на то гледам искључиво као забаву и здрав живот. Напустити школу ради спортске каријере и те­ како је погрешно, јер врхунске резултате оствари тек мали број људи – категоричан је Вуковић, пише Глас Српске.

Иностранство

Према подацима Завода за статистику, током школске 2021/2022. године 389 ученика промијенило је средњу школу и то махом унутар Републике Српске. На школовање у иностранство отишла су 92 средњошколца, док је 23 њих прешло у неку од средњих школа на подручју ФБиХ.