Фото: Синиша Пашалић

Четири јајета данас ћете платити колико један хљеб или литру млијека. Цијене ће, ако се обистине предвиђања продаваца, још расти како се приближава Васкрс.

У зависности да ли су са фарми или домаћа, јаја коштају од 0,35 до чак 0,80 КМ по комаду. Ова најскупља су крупна и бијела, идеална за фарбање, како купце убјеђују продавци на пијаци.

Понуда је добра, а цијене варирају. На једном штанду се може пазарити 10 јаја за 3 КМ, али су то ситна јаја која просјечан човјек може да поједе за два доручка. Уобичајена цијена им је 0,35 до 0,50 марака за она конзумна, са фарми. Домаћа, од кока које слободно ходају, коштају 0,60 КМ по комаду.

– Домаћа јаја су већ поскупила, и то почетком седмице. Прије неки дан 10 комада коштало је 5 КМ, сада су већ 6 марака. Конзумна, са фарми, су 4 марке. Надам се да цијене неће више расти, јер купцима су и ове цијене већ превише. Ипак, то зависи од произвођача – каже једна од продавачица са “Тржнице”.

Осим у цијени, разлика у јајима је у изгледу и, наравно, квалитету. Како нам појашњава, љуска је врло битна у разликовању домаћих и јаја са фарми, такође и боја жумањка, те густини бјелањка.

Ђорђе Р. каже да купује само домаћа јаја, мада су она скупља и за двије марке од оних који се могу пазарити у свакој продавници.

– Увијек се распитам одакле су јаја, да ли продавачица гарантује да су домаћа и свјежа. Сада сам купио 10 да провјерим каква су, а ако буду добра, доћи ћу по још 20 комада за Васкрс. Долазе нам дјеца и унуци и трудимо се да увијек имамо домаћа јаја за њих, шта год да спремали – каже он за Српскаинфо.

Наводи како се сјећа да је јаја у вријеме короне плаћао 3,50, максимално четири КМ за 10 комада. Према његовим ријечима, све је доста скупље него прије годину, двије.

– Рече ми трговкиња да ће вјероватно још да поскупе пред католички Ускрс, али да то зависи од добављача. Ако сте обратили пажњу на штандовима, све је скупо. Килограм младог кромпира је три марке, а младог лука 5 марака. Све су то ствари које ћемо куповати за Васкрс, па су зато цијене толике и убијеђен сам да ће да буду и веће – говори он.

Према ријечима продаваца са пијаце, набавна цијена јаја скочила је још од Нове године и Божића. По картону, скупља су за 20-ак марака.

– Разлика је да ли су јаја од кокошки из кавеза или оних што слободно ходају. Домаћа су пола марке по комаду, 0,60 КМ по комаду од кока које су тек почеле да носе. Њих најчешће купују родитељи с малом дјецом и пензионери. Никоме није једноставно дати пет, шест марака за 10 јаја, која просјечна породица може да поједе у два дана – објашњава једна од продавачица.

На питање да ли ће јаја бити скупља пред Васкрс, каже да се нада да неће, али да то нико не може да предвиди. Објашњава и да није рано за куповину јаја за фарбање, јер се само требају оставити на хладно мјесто, гдје нема директног сунчевог свјетла, и да тако могу да стоје и до мјесец дана. Истиче како је и јаја, која нису потпуно свјежа, лакше огулити након кувања.

На једном мјесту на продају су јаја од чак 0,80 КМ по комаду. Бијела и велика, привлаче пажњу. Продавачица каже да су таква јаја најбоља за фарбање. У продавницама 10 комада јаја кошта од четири до шест марака, а картон од 30 комада 11 марака. У неким продајним мјестима могу се купити јаја препелице чија је цијена 8,50 КМ за 30 комада или 20 комада за шест марака.

Млади лук 5, шампињони 8 КМ

Суграђани кажу да су већ навикли на цијене воћа и поврћа које се мијењају свако мало. Јабуке на пијаци коштају 1,50 КМ, наранџе од двије до 2,50 КМ, а лимун и киви по три марке. Килограм шампињона је осам марака, а пакет буковача 3,50 КМ. Гламочки кромпир је 2,50, а млади три марке, порилук кошта три марке, мрква двије, док је килограм пасуља од шест до 11 марака. За килограм парадајза треба дати шест марка, патлиџана, тиквица и младог лука по пет марака, док 17 марака кошта килограм ораса. Цвекла кошта од једну до двије марке, а црвени лук три КМ.