Фото: РТРС

Патријарх Порифирије председавао је данас седницом Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве у Епархијском двору у Бањалуци.

У раду седнице, на којој су разматрана важна текућа питања из живота Српске Православне Цркве, посебно на простору Републике Српске и Федерације Босне и Херцеговине, учествовали су чланови Синода, митрополит црногорско-приморски Јоаникије и епископи сремски Василије и зворничко-тузлански Фотије, архијереји епархија које се налазе у Републици Српској и Федерацији Босни и Херцеговини, митрополит дабробосански г. Хризостом и епископи бањалучки Јефрем, бихаћко-петровачки Сергије и захумско-херцеговачки Димитрије; као и главни секретар архимандрит Нектарије.

Милотрад Додик, Жељка Цвијановић и председник Народне скупштине РС Ненад Стевандић састали су се после тога са члановима Синода СПЦ-а током свечаног ручка у Владичанском двору Епархије бањалучке.

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да су сви напади на вредности српског народа напади и на Српску православну цркву (СПЦ), нагласивши да је вера један од снажних елемената идентитета Срба.

Додик је после састанка са члановима Синода СПЦ-а, које је предводио патријарх Порфирије, навео да је РС са епархијама СПЦ изградила и обновила много цркава и манастира и да ће наставити да гради и даље.

Према његовим речима, то не значи да српски народ не уважава друге вере и нације.

Додик је још рекао да је СПЦ имала велику улогу за српски народ у периоду када је био окупиран, чак и вековима, оценивши да данашња улога СПЦ није мања имајући у виду укупна дешавања у свету.

„Западни неолиберализам усмерен је да поткопа темеље православног карактера и нашег друштва, а сви напади на вредности српског народа јесу напади и на СПЦ о чему смо данас разговарали са патријархом и члановима Синода”, казао је он.

Жељка Цвијановић изјавила је да ће Република Српска и убудуће, као и до сада, неговати најближе могуће односе са СПЦ-ом, која је „вековни чувар српског духовног и националног идентитета”.„Срдачан разговор са члановима Светог архијерејског Синода СПЦ-а, које је предводио његова светост патријарх српски Порфирије”, објавила је Цвијановић на Инстаграму.