Предраг Тошић рођен је 27.децембра 1952. године у Сокоцу, у радничкој породици, где је мајка била домаћица а отац машин-бравар. Предраг је у матичну књигу рођених уписан ипак 01.01.1953.године. Како је препричавао то је било због много јаке зиме на Сокоцу, па су га родитељи касније уписали. Основну школу и гимназију је завршио у Сокоцу, а војни рок одслужио у Бару. Правни факултет у Сарајеву уписао је 1972. године, а завршио 1976. године као један од најбољих студената. Тадашњи професор привредног права Правног факултета Универзитета у Сарајеву позвао га је да му буде асистент, али се Предраг ипак одлучио да му прво запослење буде у његовом Сокоцу у предузећу „Романија“.

У Сарајево се одселио 1980. године по запослењу у СОУР „Шипад“, а касније и у „Шипад експорт-импорт“. По избијању ратних сукоба 1992. године одређена му је радна обавеза у „Шипад експорт-импорту“, првобитно у Сарајеву, а касније на Палама. Иако му је породица била на Сокоцу у том периоду, он је првобитно остао у Сарајеву и из њега, са Добриње изашао пуким случајем једне мајске недјеље, док су около падале гранате, које је срећом избјегао.

Након тога каријеру наставља на Палама, Сокоцу, а мало и у Београду. У својим 40-им годинама почиње живот испочетка, иако је у Сарајеву све имао и изгубио. Пут га је после неког времена поново навео на његову Романију и Соколац, па се запослио у Јахорина осигурању у коме је радио све док није прешао на Универзитет Синергија, за чији је успјех заслужан, јер је његовом заслугом поменути Универзитет добио акредитацију и дозволу за рад. Захваљујући његовом залагању и промоцији овај Универзитет на коме је као радио генерални секретар добио је много студената. После неког времена и сам је постао студент на поменутом Универзитету, завршио је магистарске, а после неког времена и докторске студије. Поред послова генералног секретара, на самом заласку своје каријере предавао је и наследно право, како на Универзитету Синергија, тако и на приватним факултетима у Источном Сарајеву.

Поред успјешне каријере, био је омиљен међу студентима, колегама, пријатељима и својим Сокочанима. Никада није пропустио ниједну годишњицу матуре или било какво окупљање, а најважније од свега је да су људи знали да на њега увијек могу да се ослоне за било какву помоћ.

Предраг је био породичан човјек, ожењен својом првом љубави из 1968. године, другарицом из основне школе са Сокоца, Горданом, са којом је у љубави био пуних 50 година. Из брака имају двије кћерке. Миону која је завршила Географски факултет и дуго година живјела у Америци и Мирну, дипломираног правника која је кренула очевим стопама. Својим ћеркама је поред свега што им је пружио пренио и љубав према Романији, па иако су рођене у Сарајеву.

Преминуо је изненада 4.новембра 2018. године и оставио велику празнину у животу своје породице и пријатеља.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име