Пролећни умор, како му и само име каже, јавља се почетком пролећа.

Најчешћи узрок овог стања лежи у наглим променама навика и понашања. Током зиме и хладнијих месеци већина људи има другачији ритам него кад се сунце врати и опет отопли.

– Током зиме и периода мање активности када људи углавном доста времена проводе унутра, долази пролеће и тада има доста оних који се жале да осећају умор. То се најчешће дешава зато што после паузе од неколико месеци људи нагло почињу да се крећу више, да шетају. Лепо време их је извукло напоље и покренуло. Другим речима, како су постали активнији, троше више енергије и умор је логична последица тога – објашњава психолошкиња Радмила Грујичић за Глоси.

Међутим, не осећају сви пролећни умор на исти начин. Код неких људи пролећни умор има јачи, а код других слабији интензитет. А неки трећи, пак, никад нису имали оваквих проблема.

– Важно је са чим ми улазимо ново пролеће. Кад то кажем, мислим на неки наш енергетски капацитет, баланс, начин живота, године, хормонски статус… Све то утиче на то како друге промене утичу на нас – каже др Грујичић.

Када причамо о томе ко осећа више, а ко мање последица пролећног умора – сваки сегмент нашег живота је важан. Конкретније, које ствари нам то црпе енергију и не чине нас срећним, а које нам дају позитивну енергију и поправљају расположење.

– На неки начин сви себе можемо да посматрамо као батерије. Плус је оно што нас испуњава и чини срећним и задовољним, а минус је оно што нас празни. Негде би било добро да смо стално у контакту са самим собом и да стално проверавамо какав је статус те батерије. Требало би да те две енергије буду избалансиране. То би било идеално – објашњава Грујичићева.

Они коју нађу прави баланас и не дозволе да преовлада “минус” фаза ће лакше поднети пролећни умор. А доста тога је у самој глави људи.

– Непходно је да имате довољно неких момената током дана где пуните вашу батерију. Да бринете о себи на прави начин. То значи да имате довољно одмара сваког дана, да се храните здраво, да задовољите и потребу за дружењем. Да генерално будете “у плусу”. Таквом човеку ће лакше пасти долазак пролећа, пошто је он енергетски стабилан – каже Радмила Грујичић.

Они који се не приџавају ових “плус правила” ће због свог укупног психо – физичког стања теже поднети долазак пролећа.

– Људи који су у неким озбиљнијм годинама или имају доста неизбалансираних обавеза и негативних ствари које им се дешавају су подложнији томе да осећају пролећни умор. А таквих је заправо већина. Тешко је бити довољно освешћен и креативан у данашње време и одржавати тај баланс, ментално и физички. И онда на све то долази пролеће и каже да је било доста камповања у кући и неактивности. Онда је и логично да осећате пролећни умор – појашњава др Грујичић.