Сва полијетања са четири аеродрома у Њемачкој данас и сутра ће бити отказана, због штрајка радника безбједносне контроле, на који је позвао синдикат Верди, а са посљедицама прекида суочиће се најмање 100.000 људи.

Према њемачком аеродромском удружењу АДВ, због штрајкова на аеродромима у Дизелдорфу, Хамбургу и Келну/Бону, биће отказано око 700 одлазних летова, преноси Ројтерс.

Слијетање на аеродром и даље ће бити могуће, али је очекивано да ће летови каснити или бити отказани.

Синдикат Верди је такође позвао особље обезбјеђења да обустави рад на аеродрому у Штутгарту у петак, а није познато колико отказивања ће то проузроковати.

Разлог за штрајк су преговори између синдиката и Савезног удружења компанија за безбиједност у ваздухопловству (БДЛС) о бонусима за ноћне смјене, рада суботом, недјељом и за вријеме државних празника, којима није постигнут напредак.

Висока инфлација у највећој европској економији изазвала је талас штрајкова посљедњих мјесеци, јер радници траже веће плате како би надокнадили растуће трошкове живота.

Синдикат жељезнице и транспорта ЕВГ најавио је једнодневни штрајк за петак.

ЕВГ захтева 12 одсто повећања плата својих 230.000 чланова због раста инфлације и трошкова живота.

Штрајк, који ће почети у три сата ујутру и трајаће до 11 часова, утицаће на рад педесетак жељезничких компанија међу којима је и државна Дојче Бан, која је највеће жељезничко предузеће у Европи.