Централна манифестација обиљежавања дана сјећања на 700.000 жртава усташког злочина-геноцида у концентрационом логору Јасеновац, биће одржана сутра у Доњој Градини у присуству највиших званичника Републике Српске и Србије.

Централна манифестација обиљежавања дана сјећања на 700.000 жртава усташког злочина-геноцида у концентрационом логору Јасеновац, биће одржана сутра у Доњој Градини у присуству највиших званичника Републике Српске и Србије.

Обиљежавање Дана сјећања на јасеновачке жртве почеће у 8.30 часова Светом литургијом у Цркви светих апостола Петра и Павла у Козарској Дубици.

Програмом комеморације предвиђено је окупљање учесника од 9.30 до 10.00 часова у Доњој Градини.

Вијенци и цвијеће биће положени у 10.00 часова у „Спомен-подручју Доња Градина“, а парастос и помен јасеновачким жртвама, који укључује српску, јеврејску и ромску молитву, почеће у 10.30 часова.

Обиљежавању у Доњој Градини присуствоваће предсједници Републике Српске Милорад Додик и Србије Алексадар Вучић, српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, премијер Радован Вишковић, начелник општине Соколац Милован Бјелица и министри у Влади Српске, те представници Српске у заједничким институцијама.

Очекује се и долазак руководства градова и општина, представника Трећег пјешадијског Република Српска пука, те невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата и СУБНОР-а.

Владе Републике Српске и Србије позвале су грађане на обиљежавање Дана сјећања у Доњој Градини.

У видео-материјалу, владе Српске и Србије упутиле су поруку „Да се не заборави“ исписану на српском, јеврејском и ромском језику.

– Наш живот нас обавезује да се сјетимо мртвих, наша снага да се сјетимо немоћних, наша слобода лишених слободе – наведено је у позиву.

Министарство посвјете и културе Републике Српске ове године је први пут организовало одлазак ученика основних и средњих школа на централно обиљежавање Дана сјећања у Доњој Градини.

Према подацима Спомен-подручја Доња Градина, у злогласном логору Јасеновац током Другог свјетског рата страдало је 700.000 жртава усташког злочина, међу којима је живот изгубило 500.000 Срба, 40.000 Рома, 33.000 Јевреја, 127.000 антифашиста. У Јасеновцу је страдало 20.000 дјеце.

Систем логора смрти НДХ обухватао је око 80 логора, а Доња Градина је била највеће стратиште у систему концентрационих логора Јасеновац.