Неке апликације могу бити прилично опасне за ваш мобител па је стога потребно бити јако опрезан када преузимате нове апликације на уређај.

Командо наводи да је више од 60 корејских апликација уклоњено из Трговине Play i ONE Store (највећа корејска трговина за апликације), а те су апликације већ преузете више од 100 милиона пута.

Те апликације могу садржавати опасни злонамјерни софтвер Goldoson, а који је открио McAfee који је о својим открићима извијестио Гугл. Пожељно је да такве апликације уклоните са свог уређаја.

Колико су опасне?

Након преузимања злонамјерних апликација, преваранти их користе како би видјели вашу повијест локације, Wи-Фи активност, који су Bluetooth уређаји повезани с вашим телефоном и друге апликације које користите.

Но, то није све. Наиме, могли бисте чак зарађивати новац за те преваранте јер такве апликације комуницирају са скривеним огласима у позадини. Твртке које постављају те огласе плаћају хакерима за кликове који долазе с вашег телефона.

Уз све то, овакве злонамјерне активности троше и ваше мобилне податке и ресурсе те успоравају ваш уређај.

Попис опасних апликација

Половина ових апликација већ је уклоњено из Трговине Play, но друге су ажуриране како би се прилагодиле Гугловим политикама.

Командо савјетује да их, ако сте их преузели, одмах обришете са свог уређаја:

– L.POINT with L.PAY

– Swipe Brick Breaker

– Money Manager Expense & Budget

– TMAP

– GOM Player

– Megabox

– LIVE Score, Real-Time Score

– Pikicast

– Compass 9: Smart Compass

– GOM Audio – Music, Sync lyrics

– TV – All About Video

– LOTTE WORLD Magicpass

– Bounce Brick Breaker

– Infinite Slice

– SomNote – Beautiful note app

– Korea Subway Info : Metroid

– GOODTV

– UBhind: Mobile Tracker Manager

– Snake Ball Lover

– Money Manager (Remove Ads)

– Inssaticon – Cute Emoticons, K

– T map for KT, LGU+

– GOM Audio Plus – Music, Sync l

– Swipe Brick Breaker 2

– TNT

– InfinitySolitaire

– TDI News

– TingSearch

– Fantastic

Како обрисати апликације с Андроида?

Апликацију с Андроид уређаја можете обрисати тако да прстом мало дуже држите апликацију коју желите обрисати и затим само кликнете на опцију Деинсталирајте (Uninstall).

Други начин за уклањање апликација јест да одете у поставке уређаја те одаберете опцију Апликација и обавијести (Apps & Notifications). На попису апликација пронађите ону коју желите уклонити и кликните на деинсталацију.