Почела је сезона јагода и сви љубитељи не могу да дочекају да их конзумирају! Познато је да ово воће има много витамина, минерала и антиоксиданаса.

Јагоде су богате витамином Ц и имају бројне здравствене предности. Помажу у очувању здравља срца, јачају имунитет, смањују ниво холестерола, смањују ризик од упала у организму и помажу у очувању здравља цријева.

Љекари са британског универзитета Оксфорд препоручују да их конзумирате само онолико колико може да вам стане у шаку, без додатка шећера и само два до три пута недјељно између 17 и 19 сати послијеподне, наводи се на сајту Медикал дејли. Ипак, сви се питамо како да препознамо праве домаће јагоде и да не купимо оне које немају укус, а ни мирис.

Прво што треба да знате, то је да се у продавницама углавном појављују увозне на почетку. Продавци чак могу да истакну да су домаће, али истина је да праве домаће стижу у рафове нешто касније. Друге ствари по којима можете да видите о каквим јагодама је ријеч јесу боја и мирис.

Здраве домаће јагоде имају јарко црвену боју и препознатљив мирис, а разлика се највише види унутра.

Увозна има мало сјеменки и унутра је свијетло розе боје, а уколико је такође црвена боја унутра доминантна, то је знак да је третирана пестицидима. Домаћа здрава јагода има доста сјеменки унутра, а петељка је свијетло зелене боје и има земљани мирис.

Такође, домаће јагоде можда понекад изгледају “неугледније”, нису савршеног облика, али то је знак да нису третиране пестицидима и да су потпуно природне.