Објавом спота на свом јутјуб-каналу под паролом „Слобода“ и „Хајде да завршимо посао“, амерички председник Џозеф Бајден јуче је најавио да званично улази у трку за други мандат у Белој кући. У кампању улази са садашњом потпредседницом Камалом Харис, која ће поново бити његов главни сарадник у борби за још четири године у Овалном кабинету. Именовао је и нови тим.

Бајден ће током кампање имати тежак задатак да добије поверење грађана, али и сарадника из партије, који већином сматрају да он не треба поново да предводи америчку администрацију, највише због поодмаклих година. Актуелни шеф Беле куће већ сада има пуних 80 година, а уколико буде реизабран имаће 86 година на крају другог мандата. Према анкети коју је недавно урадио Ен-Би-Си њуз, 70 одсто испитаника је одговорило да не жели да се Бајден поново кандидује за председника САД, а 51 одсто демократа сматра то исто.

У троминутном видеу којом је Бајден озваничио почетак кампање изнео је главне теме којима ће се бавити уколико буде задобио поверење грађана идуће године. Говорио је о праву на абортус и могућности гласања, као и да ће бирачи бити суочени са избором да наредној генерацији оставе више или мање слободе, као и више или мање права.

Бајден није пропустио прилику да критикује ривале из Републиканске странке, а спот је чак почео са снимцима напада на Капитол 2021. године. Почевши са фотографијом претходника Доналда Трампа и Рона Десантиса таргетирао је „МАГА екстремисте који руше слободе, крешу социјално осигурање, диктирају женама које одлуке да доносе о свом телу, протерују књиге и говоре људима кога да воле“.

Републиканци су поводом Бајденове кандидатуре истакли да сматрају да он не заслужује да поново буде изабран за председника САД, нарочито због кризе за кризом у минуле четири године. Председница Републиканског националног комитета Рона Мекданијел каже да је њена странка уједињена у борби против Бајдена 2024. године:

– Ако бирачи пусте Бајдена да „заврши посао“ инфлација ће наставити да расте, стопа криминала ће расти, више фентанила ће прећи наше отоворене границе, деца ће и даље бити остављана, а америчке породице биће у горем положају – закључила је она.

Све више ривала

За кандидата демократа на изборима 2024, осим Бајдена, засад се боре списатељица Меријен Вилијамсон и адвокат за животну средину Роберт Ф. Кенеди, братанац бившег америчког председника Џона Кенедија. Западни медији предвиђају да ниједан од њих неће Бајдену представљати проблем током страначких избора. У табору „црвених“ у трци су бивши шеф Беле куће Доналд Трамп, некадашњи гувернер Арканзаса Аса Хачинсон, бивша гувернерка Јужне Каролине, амбасадорка САД у УН Ники Хејли и предузетник Вивек Рамсвами.