Током јучашњег дана припадници њемачке Царине спровели су неколико рација на градилиштима широм Њемачке како би провјерили статус радника и том приликом открили на десетине случајева рада на црно, углавном радника из Босне и Херцеговине, Србије, Албаније и Грузије.

Једна од већих акција јуче је спроведена у Дизелдорфу на градилишту у Ванхајмер улици, недалеко од аеродрома. Само овдје је приведено 19 радника који су радили на црно, највише из БиХ.

Михаел Валк, портпарол главне царинске канцеларије у Диселдорфу каже да до сада никада нису наишли на оволики број непријављених радника, који илегално бораве у Нјемачкој. Он је додао да је током контроле један од приведених радника покушао да побјегне, сакрио се међу палете на градилишту, али су га убрзо пронашли.

Иначе, да је јуче било рација широм Нјемачке свједочи и то да су припадници царине јуче контролисали и велико градилиште на бившем америчком складишту у Гисену, у савезној покрајини Хесен. Резултат акције су 29 привођења због рада на црно. Било је још девет привођења током контрола у Фулди и Каселу.

– Својом преданошћу Царина жели показати да се рад на црно не исплати – казала је Стефани Ауерсвалд, портпаролка Царине у Гисену.

Како стоји у саопштењу за јавност, 200 људи из око 60 компанија јуче је контролисано. Најгоре су прошли радници из БиХ и Србије, њих 29 који нису имали валидну боравишну дозволу за рад у Њемачкој. Они су приведени, против њих је покренута истрага, баш као и против послодаваца.

Иначе, из Царине је саопштено да је циљ јучашњих рација био контрола поштовања прописа о минималним сатницама, али су наишли на далеко већи проблем.