Како то недавно рече Ђорђе Радић, шеф Клуба одборника СНСД-а у Скупштини општине Соколац „АЈДЕ ДА ПОКАЖЕМО СТВАРИ КАКВЕ ЈЕСУ И ДА СЕ ПОГЛЕДАМО У ОЧИ“. Вријеме је да га послушамо и јавности кроз серију текстова и доказа презентујемо сва дешавања која се тичу локалног парламента и (не)рада одборника који се финансирају средствима грађана Сокоца.

Прије свега, потребно је похвалити то да се на иницијативу предсједника Скупштине Сретка Марјановића све сједнице Скупштине снимају и објављују на YouTube каналу, што рад Скупштине чини транспарентнијим и доступан је свакоме кога рад овог највећег органа локалне самоуправе интересује. На страну то, што се приликом објављивања видео снимака не исјецају поједине информације које крше Закон о заштити личних података БиХ, као што су имовинско стање појединих суграђана, исплаћена социјална помоћ, брачни статус и слично. И ту је крај са похвалама на рачун рада Скупштине општине Соколац.

Портал „Соколац-срце Романије“ (преостали дио редакције) и ја као главни и одговорни уредник смо под константним директним и индиректним нападима, почев од 21.јануара 2021.године када је одржана Конститутивна сједница и изабран нови одборнички сазив, који по мом скромном мишљењу никада није био гори. За то лично мишљење посједујем десетине доказа, које ћу аргументовано бранити и износити и које ми нико не може забранити да предочим јавности, а посебно да за то одговарам јер је вријеме комунистичког режима и Голог отока давно прошло вријеме.

Све је почело тако што је садашњи сазив Скупштине општине Соколац формиран мешетарењем, уцјенама и политичком корупцијом и као такав не одражава стварно стање воље и избора гласача општине Соколац. И то је чињеница коју, ма колико појединци минимизирали не може нико оспорити. То је заправо главни узрок свих дешавања која су услиједила након 21.јануара 2021.године. Не треба да подсјећам јавност да је актуелни предсједник СО Соколац Сретко Марјановић на ту јако важну и одговорну функцију изабран са свега 157 гласова (1,46%) Сокочана и Сокочанки што је нонсенс незабиљежен у било којој локалној заједници у Босни и Херцеговини. Поређења ради, Павле Крсмановић тадашњи кандидат за одборника у СО Соколац освојио је 220 гласова. Ипак, то је тема за анализу Изборног закона БиХ и веће институције ове државе.

Скупштинска већина одмах по формирању, а након што полицијским привођењима, притисцима, уцјенама, блаћењима на сваком мјесту није успјела „под контролу“ ставити портал „Соколац-срце Романије“ усваја Закључак у коме се констатује да овај портал више није у надлежности Скупштине општине Соколац. Иако за то нису имали никакав правни основ, јер према Члану 5. Статута, Општину Соколац једино представља и заступа начелник Општине, док према том истом Статуту Скупштина одлучује само о кориштењу Грба општине.

КО УПРАВЉА ЈП „ИНФО ЦЕНТАР“ СОКОЛАЦ?

Ипак, ми смо и тај Закључак испоштовали и наставили са самосталним радом у коректној сарадњи са ЈП „Инфо центар“ Соколац, преносећи АПСОЛУТНО СВЕ ИНФОРМАЦИЈЕ које су стизале из те медијске куће, чији је оснивач Општина Соколац. Ипак, почетком 2023.године Јелена Станишић, тренутни в.д. директора „Инфо центра“ једнострано одлучује да ту сарадњу прекине недостављањем текстова, а претпостављамо на инстистирање и у договору са директором Основне школе „Соколац“ Ђорђем Рајићем и предсједником Скупштине Сретком Марјановићем. Разлог за то је врло једноставан. Слаба или никаква читаност портала овог јавног предузећа, која се мјери од 0-50 читања по објављеном тексту. И ту одлуку госпође Станишић, која није била у нашем интересу, смо примили са уважавањем јер, свакако, они нису дужни да по било ком основу своје ауторске текстове достављају нашој редакцији.

3 вијести – УКУПНО 85 читања

Притисцима и проблемима ту није крај. На ред долази, сада већ чувена 20. редовна сједница Скупштине општине Соколац, која ја трајала два дана и на којој се између осталог, расправљо Извјештај о раду ЈП „Инфо центар“ Соколац за 2022.годину и о План рада за 2023.годину у коме се предвиђа буџет од 200.000 КМ – никада већи у историји Сокоца. Током саме расправе ове тачке дневног реда, о раду овог јавног предузећа се није чула ни ријеч, док се једино спомињао рад портала „Соколац-срце Романије“ и рад Фудбалског клуба „Гласинац 1936“. И онда на ред долази круна и лицемјерство свих присутних одборника, укључујући одборнике СНСД-а, СДС-а, ПДП-а, ДЕМОС-а, ДНС-а, УЈЕДИЊЕНЕ СРПСКЕ и тзв. независног одборника Његоша Самарџије (од кога је назависан није нам познато). Извјештај и План рада се усвајају једногласно, уз шеретску и жалосну констатацију шеф Клуба одборника СДС-а Миодрага Дупљанина „Да се одма’ разјаснимо, гласамо за извјештај, директорице  само да знаш.“ Без ријечи и образложења зашто је то тако.

Сулудо зар не? Имајући у виду да извјештај о раду комуналног предузећа „Соколац“ за прошлу и план рада за ову годину нису усвојени. Предузећа, чији је грант у прошлој години износио тек 100.000 КМ и чији је директор 365 дана у години на терену, великим напорима трудећи се да одржи градско гријање и град чистим. Дакле, дупло мањи од буџета за информисање.

НЕПРАВЕДНА РАСПОДЈЕЛА БУЏЕТСКИХ СРЕДСТАВА?

Кад већ спомињете направедну расподјелу буџетских средстава, зашто 50.000 КМ којима сте амандмански увећали буџет за Инфо радио (који се чује на 50% територије Сокоца), Соколачке новине (које излазе једном у два мјесеца што никада није био случај) и портал који нико не чита нисте усмјерили за ЈКП „Соколац“ или Кошаркашки клуб „Соколац“ који наводно здушно подржавате? Да ли је прече информисање или градско гријање и чистоћа? Зашто Шумско газдинство „Романија“ којим газдујете много више не помогне рад спортских клубова? Да ли вам је познато да су „ХЕ на Дрини“ у прошлој години са 400.000 помогле рад спортских колектива у Вишеграду? Фудбалерима Гласинца желите да укинете ионако мале стипендије и појединце који нису запослени оставите и без тих малих личних примања која су од 100 до 200 КМ? Да ли ће то рјешити неке проблеме? Ако ће тих 37.870 КМ (потрошених у 2022.години) рјешити све ваше проблеме и кад је већ тако, дођите један дан на стадион, реците им то у очи и затворите ту причу. Ако имате храбрости, а немате је јер ћете изгубити који ситан глас. Док су плате у Кошаркашком клубу „Соколац“, захваљујући прије свега тадашњем директору Завода за форензичку психијатрију Бојану Копривици, износиле 1.000 КМ тада се није бунио ниједан спортски клуб. Када више нема новца да се сиса из „Форензике“, крив вам је Фудбалски клуб, најстарији клуб са подручја општине Соколац. Узгред, док је Фудбалским клубом предсједавао Сретко Марјановић, играјући Трећу лигу, буџет је износио 150.000 КМ и нико се није бунио. Све је то ваша шарена лажа и представа за јавност.

За одборнике окупљене око давно озлоглашеног соколачког СНСД-а не вриједи више трошити ријечи. Њихови недавни ставови и приједлози попут формирања дивље депоније у Сокоцу, или пак омаловажавање страдања бораца Војске Републике Српске и настанак институција Српске у Сокоцу, њихове виле, викендице, петострука лична примања и сличне привилегије, стечене од бављења политиком, најбоље говоре о њима самима. Доћи ће вријеме, када ће се за сва не(дјела) одговарати пред Законом, укључујући и недавно узурпирање општинског земљишта за нелегалну изградњу Ски-лифта за потребе пар појединаца од којих једну изјаву цитирамо „Да хоћемо направити Ски-лифт, не морам више ништа у животу радити“.

Од сада ће за све те одборнике који су (не)подржали овакве извјештаје, а ријеч нису рекли у заштиту рада портала „Соколац-срце Романије“ важити ПОСЕБНЕ ТАРИФЕ у изборној кампањи, док су за неке наша врата давно затворена. Посебно се то односи на оне одборнике који се с времена на вријеме знају обратити редакцији портала „Соколац-срце Романије“, што приватно, што пословно, а посебно у изборној кампањи када на ред дође полагање рачуна грађанима. И за све њих смо пуних 10 година били на располагању без било каквих условљавања.

О АПСУРДУ ПРЕДСЈЕДНИКА СКУПШТИНЕ 1,46%

На последњој маратонској сједници Скупштине општине Соколац, предсједник Марјановић критикује рад ЈУ „Туристичка организација Соколац“ из разлога што је он лично слабо заступљен на фотографијама које производи ова Јавна установа. А о идејама како да се рад ове Јавне установе унаприједи ни РИЈЕЧИ. Господине Марјановићу, зар фотографисање и медијско извјештавање нису у надлежности ЈП „Инфо центар“ Соколац? О чему ви причате и на кога се тачно жалите? АПСУРД свих апсурда!

О РАДИЋУ И ГОЛИЈАНУ

Годинама критикујете начелника Милована Бјелицу како наш град нема дом културе, биоскопску салу, музеј, како је срушен хотел „Романија“ (који је узгред срушио садашњи министар и ваш коалициони партнер Ненад Нешић и то сви знају), и када смо на дохват да се сви ти проблеми ријеше изградњом Градске куће јавно се противите изградњи исте и пријетите да ћете тијелима бранити ту изградњу.

Ко си ти Ђорђе Радићу да пријетиш и супростављаш се одлукама Владе Републике Српске, Владе Србије и Скупштине општине Соколац? Из овога се најбоље види који је степен твог лицемјерства и колико се заправо бориш за интересе становника Сокоца. Због чега? Рећи ћу ти ја. Само због тога што је ова иницијатива кренула од начелника Бјелице и увидио си да је на корак до реализације, а не тамо нека шарена лажа како си то годинама представљао.

Уцијењујете и пријетите начелнику општине како ћете блокирати општину, неусвајањем тамо неког извјештаја о репрограму доприноса према Влади Републике Српске? Па блокирајте, ко вам брани ионако имате корумпирану скупштинску већину али будите сигурни да ће сваки становник општине Соколац који је наслоњен на буџет општине знати да је ТА БЛОКАДА ЗАХВАЉУЈУЋИ ВАМА и да сте многе породице оставили без личних примања! Тврдите да је буџет општине преоптерећен вишком радника. И то је тачно, али јавности не кажете колико сте ви радника додатно запослили у претходне двије године! Хоћемо ли о томе да причамо и упоредимо стање из 2020.године и данас? То је ваша једина политика, оптеретити буџет општине што више и онда уцијењивати Начелника по разним основама.

Можда би паметније било размислити да се тијелима БЛОКИРА СКИ-ЛИФТ који градите и правите на општинском земљишту и то БЕЗ БИЛО КАКВОГ ВАЛИДНОГ ДОКУМЕНТА И ПРОЈЕКТА. Ако гријешим, објавите га и демантујте ме. Како сте и коме оправдали 100.000 + 150.000 КМ добијених од Владе Републике Српске, коју сте узгред обманули правдајући изградњу да јe Скијашки клуб Олимпик (основан 2021.године) изњедрио многе таленте. Који су то таленти? Многи се запитају како то може? Па може се све када си члан Савеза независних социјалдемократа. Тада може и оно што у Зимбабвеу не може. И после се чудите зашто млади одлазе са наших простора? У првом реду одлазе због такве политике СНСД-а, политике правног насиља коју ви и вама слични одлично представљате.

105 обећања СНСД Соколац

Шта се десило са 105 ваших обећања током претходне изборне кампање? Треба ли да вас појединачно подсјећамо која су то неиспуњена обећања? Има их 102, три сте успјели испунити уз помоћ начелника општине. Шта сте и колико урадили претходних година за те исте грађане, сигурни смо да ће они одлично процијенити када виде да се водите искључиво својим ситним личним и партијским интересима. О именима ћемо други пут и у посебно обрађеној теми. Како то неки одборници (прим. читај савјетници) примају плате у хиљадама конвертибилних марака, на посао долазе у зависности од временске прогнозе, а када треба аргументовано бранити интерес општине Соколац или не(дај) Боже начелников извјештај, тада не постоје.

Нападате људе који су сопственим ангажманом, личним познанствима и средствима почели да реновирају и сређују оронулу салу „Лименка“? Ко је вама бранио да је средите? Шта сте ви господо одборници урадили у претходне двије године? Дајте нам један добар примјер, лично ћу се потрудити да га презентујем широј јавности. Лако је критиковати и осуђивати, али када треба да се „заврну рукави“ тада се завлачите у мишију рупу. Срамота!

Господо одборници, од спортских организација не усвајате једино извјештаје ФК „Гласинац 1936“ и Спорт и рекреација „Гласинац“. Због чега? Због тога што фудбалски клуб окупља преко 120 дјечака, што је до формирања спортског центра „Гласинац“ одржао онакав стадион, реновирао ограду, добар дио спортске клубане и још много тога? Клубу захваљујући коме и Општини Соколац имамо спортски центар уређен као ријетко које општине у окружењу. По ком том основу и ком документу одборник Радић расправља о томе ко је голман Фудбалског клуба „Гласинац“? Јесу ли то надлежности одборника? Да ствар буде занимљивија, одборник ПДП-а Драго Топаловић, који свакодневно користи све те спортске ресурсе не гласа за рад овог фудбалског клуба. Жалосно! Не усвајате ни извјештај Спорт и рекреација „Гласинац“ који већ десет година успјешно организује на далеко познати „Илиндан спорт фест“ и на коме нам многи завиде. Господо одборници, ви сте највећа срамота овог града и ове општине!

Иако смо се претходних годину дана и више трудили да јавност и становнике Сокоца не оптерећујемо суштински небитним вијестима за њихов свакодневни живот, да радимо искључиво на пуној промоцији потенцијала Сокоца и Романије на добробит свих, последња маратонска сједница Скупштине општине показала је да је то грешка и да се према појединцима морамо односити барабски. Како то и заслужују!

„Свак је рођен да по једном умре, част и брука живе довијека“. Нема предаје, нема продаје! Живи и здрави ми били још 100 година.

Ваш вољени трн у оку, горе потписани
главни и одговорни уредник портала „Соколац-срце Романије“

Рођен 17. децембра 1986. године у Сокоцу. Основну школу и гимназију завршио у Сокоцу. Године 2011. дипломирао на Факултету за информатику и рачунарство, Универзитета Сингидунум у Београду, те стекао звање дипл.инжењер пословне информатике. Од 2012.године главни и одговорни уредник портала "Соколац-срце Романије".

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име