Шпанска полиција ухапсила је 15 особа након што је на двије локације пронађено 13 затворених плантажа марихуане у руралним областима.

Према наводима шпанских медија, ради се о припадницима „кавачког клана“ из различитих земаља свијета.

„Заплијењено је осам комада ватреног оружја, једно од њих је аутоматска пушка, више од 3.000 биљака марихуане, 150 килограма вакуумиране марихуане и 54.000 евра у готовини“, наводи се у саопштењу шпанског Министарства унутрашњих послова.

Како наводе, ова криминална група повезана је са кланом српског поријекла „кавчанима“.

„Степен опасности ове групе висок је и њена основна дјелатност у Шпанији била је међународна трговина дрогом и сродни злочини повезани са прањем новца. Група је опасна и одликује се екстремним насиљем“, навели су у саопштењу шпанског Министарства унутрашњих послова.

Главни људи у криминалној организацији живјели су у скупоцјеним дијеловима Мадрида, у домовима вриједним више од милион и по евра, и користили су возила врхунског квалитета.

Криминална мрежа имала је затворене плантажама у провинцијама Мадрид, Гвадалахара и Толедо, чији се производ извозио у земље сјеверне и источне Европе.

Чланови групе усавршили су своје дјеловање, формирајући различите канале снабдијевања опојном супстанцом, као и њеног узгоја.

Дрогу су превозили комбијима и аутомобилима, који су увијек имали пратњу још једног возила које је било намијењено да извиди да ли наилази полиција.

Такође, са собом су увијек имали оружје како би се одбранили од могућих напада или да чак изврше напад на друге криминалне групе, с обзиром на то да су у сукобу са „шкаљарским кланом“.

Како наводе шпански медији, полицији је било веома тешко да их открије с обзиром на то да су стално мијењали адресе пребивалишта као и аутомобиле.

Истраживања истражилаца омогућила су да се направи криминогена мапа затворених плантажа у различитим руралним областима провинција Мадрид, Гвадалахара и Толедо, што је коначно омогућило да се демонтира укупно 13 плантажа марихуане, осам у Толеду, четири у Мадриду и једне у Гвадалахари.