Чланови породице хашког осудјеника Радована Караџића тужили су америчко Министарство финансија због тога што су остали на листи санкционисаних особа.

Наводи се да су Караџићева супруга Љиљана, син Александар и кћерка Соња у тужби савезном суду у Вашингтону изјавили да Канцеларија за контролу стране имовине (ОФАЦ) Министарства финансија, који управља санкцијама САД, неоправдано одуговлачи с доношењем одлуке да им укине санкције.

Њих је америчка влада санкционисала 2003. након што су били осумњичени да су помагали Караџићу док је био суочен с оптужницом хашког трибунала за злочине почињене током посљедњег рата у БиХ.

Радован Караџић је ухапшен 2008. и у хашком трибуналу осуђен на доживотни затвор, а његова породица захтјев Министарству финансија за скидање са листе санкционисаних особа почела је да подноси 2020. године.

У тужби, између осталог, наводе да их је стављање на листу санкционисаних коштало могућности запошљавања, онемогућило им је отварање банковних рачуна и да су неправедно стигматизовани.

Упркос трогодишњим разговорима измедју ОФАЦ-а и адвоката породице, одлука ни за један од три захтјева није донијета.

Није поштено да неко мора чекати толико дуго на одлуку, изјавио је породични адвокат Питер Робинсон, преноси хрватска агенција.

У тужби се тражи од суда да наложи ОФАЦ-у да одлучи о њиховим захтјевима у року од 30 дана и подмиривање судских трошкова, преноси „б92“.