У Палама је синоћ у Храму Сабора Светог архангела Гаврила служен помен за убијене ученике београдске Основне школе “Владислав Рибникар” и убијене у терористичком чину у Младеновцу.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да најмање што локална заједница може да учини јесте да молебаном помену све невино страдале.

“Оно што се десило треба да буде опомена и да нас врати породици, која је нешто највредније. Сваког тренутка треба водити рачуна о васпитању младих и њиховом понашању”, рекао је Југовић новинарима.

Он је додао да треба извући поуку и кренути бољим путем, те да људи треба да посвете више пажње љубави, а не негативним особинама.

Савјетник српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић рекао је да је страдање ученика београдске школе “Владислав Рибникар” велика туга за човјечанство, те да људи треба да извуку поуке и да се окрену породици.

“Не може дијете васпитавати улица, да гледа ријалити програме, треба водити више рачуна шта раде”, навео је Томић.

Он је навео да су родитељи ти који васпитавају дјецу, а школа образује, те да се мора водити рачуна да оружје буде ван њиховог домета.

“Вратимо се породици, вјери, цркви, Богу, исконским људским вриједностима”, поручио је Томић и изразио саучешће породицама страдале дјеце.

Паљанка Наташа Голијанин рекла је да сви осјећају тугу због настрадалих у Србији, те да се нада да се више никада неће поновити нешто слично.

Вечерње богослужење и помен у Храму Сабора Светог архангела Гаврила служили су свештеник овог храма Немања Манџић, Дејан Бакмаз и Зоран Калајџић.

Само у два дана у двије пуцњаве у Србији изгубљено је 17 живота – код Младеновца је синоћ убијено осморо људи, а у сриједу, 3. маја, у београдској Основној школи “Владислав Рибникар” убијено је осморо ученика и радник обезбјеђења. Починиоци су ухапшени.

У Републици Српској и БиХ јуче је проглашен Дан жалости.