Романија је увијек била за слободу и правду (ВИДЕО)

0

Полагањем вијенаца на Спомен костурницу у Парку бораца Романије на Сокоцу данас је обиљежено 78 година од побједе над фашизмом у Другом свјетском рату, у коме је на подручју које је покривао Романијски партизански одред погиунуло 1.150 бораца и 5.494.цивила.

Предсједник општинског одбора СУБНОР-а Соколац Миливоје Јанковић рекао је новинарима да је Романијски партизански одред бројао више од 3.600 бораца и да је обухватао војно подручје Пала, Романије, Хан Пијеска и Рогатице.

Он је рекао да су на Спомен-костурници уписана имена 978 бораца – 418 са подручја Романије и 560 са других подручја који су погинули на Романији гдје су вођене три непријатељске офанзиве.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је новинарима да је Романија увијек била антифашистичка и да се увијек борила за слободу и правду, те да је тако дала значајан допринос и у борби против фашизма.

Он је нагласио да је Романија у борби против фашизма изњедрила десет народних хероја.

„Чувајмо сјећање на величанствене подвиге наших предака и не допустимо никакве ревизије историје које намећу они који би данас да фашизам својих дједова представе као свој антифашизам“, изјавио је Бјелица упутивши честику слободарима за Дан побједе над нацизом и фашизом.

Посланик у Народној скупштини Републике Српске Страхиња Башевић рекао је након полагања вијенаца да је ово један од начина његовања традиције ослободилачких ратова.

Он је подсјећајући на подјеле српског народа у Другом свјетском рату кроз формирање разних покрета, рекао да такво нејединство само доноси несрећу, што у будућности треба да буде историјска поука, порука и велика лекција.

„Срби су у борби против фашизма били носиоци свих великих активности и дали значајан допринос у ослобађању од великог зла тадашње Европе кроз два велика покрета, и данас нам је као никада потребно јединство у временима која долазе“, изјавио је Башевић.

На Спомен-костурницу на Сокоцу вијенце су положиле грађани и делегације општине Соколац, општинског СУБНОР-а и Општинског одбора СНСД-а Соколац.

Полагању вијенаца присуствовали су и представници ЕУФОР-овог Лот тима из Вишеграда.